OpenAI-personeel waarschuwt in NYT voor 'roekeloze' AI-race
SAN FRANCISCO (ANP) - Er is een "roekeloze" race gaande om dominantie in de industrie voor kunstmatige intelligentie (AI). Die boodschap delen verschillende (oud-)medewerkers van AI-bedrijf OpenAI dinsdag in The New York Times. OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT, zou volgens hen veel transparanter moeten zijn en klokkenluiders beter moeten beschermen.
De NYT schrijft dat de groep uit negen mensen bestaat. Zij geven in de krant aan dat OpenAI prioriteit geeft aan winst en groei. Tegelijkertijd houdt het bedrijf uit San Francisco zich bezig met het ontwikkelen van geavanceerde AI-toepassingen, zoals programma's die alles kunnen wat een mens ook kan. Daarbij maken de (oud-)medewerkers zich zorgen dat OpenAI onvoldoende doet om te voorkomen dat AI-systemen te gevaarlijk worden.
De medewerkers uiten die zorgen in een eveneens dinsdag gepubliceerde open brief. Volgens hen lopen de risico's uiteen, "van de verdere verankering van bestaande ongelijkheden, tot manipulatie en verkeerde informatie, tot het verlies van controle over autonome AI-systemen die mogelijk leiden tot het uitsterven van de mens".
Weinig mogelijkheden
Daarbij merken zij op dat er maar weinig mogelijkheden zijn voor personeel om hun zorgen te uiten binnen OpenAI, maar ook binnen andere AI-bedrijven. "Zolang er geen effectief overheidstoezicht is op deze bedrijven, behoren huidige en voormalige werknemers tot de weinige mensen die hen verantwoordelijk kunnen houden tegenover het publiek", stellen de ondertekenaars van de brief. "Toch weerhouden brede geheimhoudingsovereenkomsten ons ervan om onze zorgen te uiten."
In de brief worden daarom vier voorstellen gedaan. Zo stelt het (oud-)personeel onder meer voor dat medewerkers anoniem hun zorgen kenbaar moeten kunnen maken. Ook willen zij dat AI-bedrijven afzien van vergeldingsmaatregelen "tegen huidige en voormalige werknemers die publiekelijk risicogerelateerde vertrouwelijke informatie delen nadat andere processen hebben gefaald".
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
54 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiƫnten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
4 uur geleden