Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsroman begint in Vlissingen

Oorlogsroman begint in Vlissingen

VLISSINGEN – Het verhaal van de op 1 mei verschenen roman ‘Wouter – van student tot onderduiker’ begint bij zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen, in de zomer van 1941. Jacques Roeland (68) uit Gorinchem is gepensioneerd basisschooldocent en debuteert met dit boek als schrijver. 

Roelands schoonvader vertelde mondjesmaat over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zijn verhalen altijd boeiend gevonden”, vertelt de kersverse schrijver. “Zo verbleef hij als zeevaartschoolstudent in het internaat in Vlissingen toen de Duitsers het gebouw vorderde, waardoor de opleiding naar Nijmegen verhuisde. Ook vertelde hij over zijn tijd als onderduiker bij een doktersfamilie in Aalten, maar over de tijd in het werkkamp in Schwinemünde aan de Oostzee bij de Poolse grens, zei hij nooit iets.”

Onbekend

Gefascineerd door het onbekende verleden van zijn schoonvader ging Roeland zeven jaar na zijn dood op zoek naar zijn schoonvader. Hij sprak met zijn schoonmoeder en vond het boek ‘De oproep’, waarin Mariëlle Foncke het leven van oorlogsarbeiders in Duitsland beschrijft. “Dat boek heeft me veel inzicht gegeven in het leven op de scheepswerf in Schwinemünde. Het waren vooral jongemannen die daar te werk werden gesteld en ze probeerden er samen het beste van te maken.” De gevonden informatie wilde Roeland samenvoegen tot een verslag voor de familie. Maar er bleek te veel onduidelijk om er een samenhangend verhaal van te maken. “Ik besloot het verhaal van mijn schoonvader te gebruiken als inspiratiebron voor een roman en de leemtes op te vullen met de informatie die ik uit bronnen heb kunnen halen. Het was een lange zoektocht om het verhaal rond te krijgen en nu ligt er een spannende roman die ook leuke momenten laat zien.”

Eerbetoon

Hoofdpersoon Wouter is een adolescent die door de oorlog in onverwachte omstandigheden terecht komt. “Hij zit vast in de situatie, maar maakt daar wel het beste van. Zo spelen ze spelletjes in het werkkamp en leert Wouter een andere cultuur kennen als hij bij een doktersgezin in Aalten onderduikt.” Tijdens zijn vakantieverlof in Leiden, 1942, besluit Wouter om onder te duiken. Via de melkboer komt hij in contact met een verzetsman in Den Haag. Die regelt voor hem een onderduikadres bij een arts in Aalten. In dit gezin verblijft hij gedurende de oorlog. Met leuke, leerzame, enerverende en schokkende gebeurtenissen tot de bevrijding een feit is. “Het is geen “zwaar” oorlogsboek geworden, maar het geeft wel een ander realistisch beeld van de belevenissen van een jongvolwassene in oorlogstijd. In het kader van 75 jaar bevrijding is dit boek een eerbetoon aan mijn schoonvader.”

Meer informatie
Het boek ‘Wouter – van student tot onderduiker’ is te bestellen bij de plaatselijke boekhandel of via www.kelbo.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Kunstenaar Dani Ploeger slaat op Bevrijdingsdag ‘alarm’ in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes. 

2 uur geleden
Vlissingen leeft toe naar groots Bevrijdingsfestival; extra vaarten Westerscheldeferry

VLISSINGEN - Vlissingen is klaar voor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Maandag vieren we tachtig jaar vrede en vrijheid.

8 uur geleden
Vier politie-eenheden uitgerukt voor verwarde drugsgebruiker Vlissingen

VLISSINGEN - Verschillende politie-eenheden en een ambulanceteam zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Vlissingen in actie gekomen nadat iemand, die teveel drugs had gebruikt, voor overlast zorgde.

13 uur geleden
Lopers maken zich op voor estafette met Bevrijdingsvuur naar Vlissingen

VLISSINGEN - Een van de tradities op het Bevrijdingsfestival is het verwelkomen van de lopers die het Bevrijdingsvuur op 5 mei na middernacht in estafette van Wageningen naar Vlisingen brengen. Dan kan het Vrijheidsvuur worden aangestoken. Dit is een historisch en belangrijk moment tijdens de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. 'We verwachten de lopers tussen 18.00 en 19.00 uur te kunnen onthalen op onze mainstage', aldus de organisatie van Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen. De lopers zijn live te volgen.

1 dag geleden
Weekendweerbericht: zoveel kouder en wisselvalliger wordt het richting Bevrijdingsdag

De zon heeft de afgelopen dagen overuren gedraaid en op veel plaatsen steeg het kwik naar zomerse waarden. Dit weekeinde wordt de warme zuidwestenwind voor een koelere noordenwind ingewisseld en daarmee stijgt ook de kans op enkele buien, aldus weerbureau Weeronline.

1 dag geleden
Manifestatie van hoop zaterdag in Vlissingen: Vlaggen voor Vrijheid

VLISSINGEN - Zaterdag (3 mei) vindt tegenover kunstatelier Kipvis aan de Sloeweg in Vlissingen de manifestatie 'Vlaggen voor Vrijheid' plaats. De manifestatie duurt van 13.00 en 17.00 uur. Om 14.00 uur start het podiumprogramma.

2 dagen geleden
Amanda Simons staat op mainstage Bevrijdingsfestival: ‘Met onze over de top-show trekken we alles uit de kast!’

VLISSINGEN - Toen de uit Vlissingen afkomstige Amanda Simons gebeld werd met de vraag of ze wilde optreden op het Bevrijdingsfestival, hoefde ze daar niet lang over na te denken. Al van kinds af aan wist Amanda wat ze later zou worden: zangeres én danseres. Inmiddels heeft ze jaarlijks meer dan honderdvijftig shows in binnen- en buitenland.

3 dagen geleden