Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsroman begint in Vlissingen

Oorlogsroman begint in Vlissingen

VLISSINGEN – Het verhaal van de op 1 mei verschenen roman ‘Wouter – van student tot onderduiker’ begint bij zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen, in de zomer van 1941. Jacques Roeland (68) uit Gorinchem is gepensioneerd basisschooldocent en debuteert met dit boek als schrijver. 

Roelands schoonvader vertelde mondjesmaat over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zijn verhalen altijd boeiend gevonden”, vertelt de kersverse schrijver. “Zo verbleef hij als zeevaartschoolstudent in het internaat in Vlissingen toen de Duitsers het gebouw vorderde, waardoor de opleiding naar Nijmegen verhuisde. Ook vertelde hij over zijn tijd als onderduiker bij een doktersfamilie in Aalten, maar over de tijd in het werkkamp in Schwinemünde aan de Oostzee bij de Poolse grens, zei hij nooit iets.”

Onbekend

Gefascineerd door het onbekende verleden van zijn schoonvader ging Roeland zeven jaar na zijn dood op zoek naar zijn schoonvader. Hij sprak met zijn schoonmoeder en vond het boek ‘De oproep’, waarin Mariëlle Foncke het leven van oorlogsarbeiders in Duitsland beschrijft. “Dat boek heeft me veel inzicht gegeven in het leven op de scheepswerf in Schwinemünde. Het waren vooral jongemannen die daar te werk werden gesteld en ze probeerden er samen het beste van te maken.” De gevonden informatie wilde Roeland samenvoegen tot een verslag voor de familie. Maar er bleek te veel onduidelijk om er een samenhangend verhaal van te maken. “Ik besloot het verhaal van mijn schoonvader te gebruiken als inspiratiebron voor een roman en de leemtes op te vullen met de informatie die ik uit bronnen heb kunnen halen. Het was een lange zoektocht om het verhaal rond te krijgen en nu ligt er een spannende roman die ook leuke momenten laat zien.”

Eerbetoon

Hoofdpersoon Wouter is een adolescent die door de oorlog in onverwachte omstandigheden terecht komt. “Hij zit vast in de situatie, maar maakt daar wel het beste van. Zo spelen ze spelletjes in het werkkamp en leert Wouter een andere cultuur kennen als hij bij een doktersgezin in Aalten onderduikt.” Tijdens zijn vakantieverlof in Leiden, 1942, besluit Wouter om onder te duiken. Via de melkboer komt hij in contact met een verzetsman in Den Haag. Die regelt voor hem een onderduikadres bij een arts in Aalten. In dit gezin verblijft hij gedurende de oorlog. Met leuke, leerzame, enerverende en schokkende gebeurtenissen tot de bevrijding een feit is. “Het is geen “zwaar” oorlogsboek geworden, maar het geeft wel een ander realistisch beeld van de belevenissen van een jongvolwassene in oorlogstijd. In het kader van 75 jaar bevrijding is dit boek een eerbetoon aan mijn schoonvader.”

Meer informatie
Het boek ‘Wouter – van student tot onderduiker’ is te bestellen bij de plaatselijke boekhandel of via www.kelbo.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Scooterbestuurster lichtgewond bij ongeval Oost-Souburg

OOST-SOUBURG – Bij een ongeval op de Ritthemsestraat in Oost-Souburg is vanmiddag een scooterbestuurster lichtgewond geraakt. Ze is ter plaatse behandeld.

2 uur geleden
Auto beschadigd bij eenzijdig ongeval Nieuwe Vlisssingseweg

VLISSINGEN - Een bergingsbedrijf heeft zaterdagavond een beschadigde personenauto getakeld afgevoerd na een eenzijdig ongeval. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

13 uur geleden
Zomeravondwandelen voor mantelzorgers door Vlissingen

VLISSINGEN - Mantelzorgorganisatie Manteling organiseert in de zomermaanden avondwandelingen voor mantelzorgers. De laatste wandeling deze zomer is op donderdagavond 25 augustus en begint om 19.00 uur. Deze keer is de route binnen de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Onderstel voor ‘stopcontact op zee’ vertrekt vanuit Vlissingen

VLISSINGEN - Tien maanden na de start van de bouw op de werf bij Heerema verlaat een enorme gele draagconstructie (49 meter hoog, zo’n 2.300 ton zwaar) zondag of maandag - dat ligt aan het weer - de Vlissingse haven. Mocht het weer een veilig transport in de weg staan, dan wordt het transport uitgesteld. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt netbeheerder Tennet vanaf 2024 duurzame windenergie aan land.

2 dagen geleden
Weekendweerbericht: hitte houdt aan, vanaf maandag kans op flinke buien

We zitten dit weekeinde midden in een hittegolf. ‘Zaterdag wordt in Nederland de eerste landelijke hittegolf sinds augustus 2020 officieel en daarbij schijnt de zon meestal volop’, laat weerbureau Weeronline vrijdag weten. ‘Pas op zondagavond komt er een weersverandering in beeld.’

2 dagen geleden
Steekpartij Bellamypark: ‘Slachtoffer pleegt vernielingen in horecazaak en wordt gestoken door medewerker’

VLISSINGEN - De man die woensdagavond gewond raakte bij een steekpartij in Vlissingen is een 33-jarige Vlissinger.

3 dagen geleden
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding

RITTHEM - Op zaterdag 10 september is er van 10.00 tot 15.00 uur een rommelroute door Ritthem.

3 dagen geleden