Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsroman begint in Vlissingen

Oorlogsroman begint in Vlissingen

VLISSINGEN – Het verhaal van de op 1 mei verschenen roman ‘Wouter – van student tot onderduiker’ begint bij zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen, in de zomer van 1941. Jacques Roeland (68) uit Gorinchem is gepensioneerd basisschooldocent en debuteert met dit boek als schrijver. 

Roelands schoonvader vertelde mondjesmaat over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zijn verhalen altijd boeiend gevonden”, vertelt de kersverse schrijver. “Zo verbleef hij als zeevaartschoolstudent in het internaat in Vlissingen toen de Duitsers het gebouw vorderde, waardoor de opleiding naar Nijmegen verhuisde. Ook vertelde hij over zijn tijd als onderduiker bij een doktersfamilie in Aalten, maar over de tijd in het werkkamp in Schwinemünde aan de Oostzee bij de Poolse grens, zei hij nooit iets.”

Onbekend

Gefascineerd door het onbekende verleden van zijn schoonvader ging Roeland zeven jaar na zijn dood op zoek naar zijn schoonvader. Hij sprak met zijn schoonmoeder en vond het boek ‘De oproep’, waarin Mariëlle Foncke het leven van oorlogsarbeiders in Duitsland beschrijft. “Dat boek heeft me veel inzicht gegeven in het leven op de scheepswerf in Schwinemünde. Het waren vooral jongemannen die daar te werk werden gesteld en ze probeerden er samen het beste van te maken.” De gevonden informatie wilde Roeland samenvoegen tot een verslag voor de familie. Maar er bleek te veel onduidelijk om er een samenhangend verhaal van te maken. “Ik besloot het verhaal van mijn schoonvader te gebruiken als inspiratiebron voor een roman en de leemtes op te vullen met de informatie die ik uit bronnen heb kunnen halen. Het was een lange zoektocht om het verhaal rond te krijgen en nu ligt er een spannende roman die ook leuke momenten laat zien.”

Eerbetoon

Hoofdpersoon Wouter is een adolescent die door de oorlog in onverwachte omstandigheden terecht komt. “Hij zit vast in de situatie, maar maakt daar wel het beste van. Zo spelen ze spelletjes in het werkkamp en leert Wouter een andere cultuur kennen als hij bij een doktersgezin in Aalten onderduikt.” Tijdens zijn vakantieverlof in Leiden, 1942, besluit Wouter om onder te duiken. Via de melkboer komt hij in contact met een verzetsman in Den Haag. Die regelt voor hem een onderduikadres bij een arts in Aalten. In dit gezin verblijft hij gedurende de oorlog. Met leuke, leerzame, enerverende en schokkende gebeurtenissen tot de bevrijding een feit is. “Het is geen “zwaar” oorlogsboek geworden, maar het geeft wel een ander realistisch beeld van de belevenissen van een jongvolwassene in oorlogstijd. In het kader van 75 jaar bevrijding is dit boek een eerbetoon aan mijn schoonvader.”

Meer informatie
Het boek ‘Wouter – van student tot onderduiker’ is te bestellen bij de plaatselijke boekhandel of via www.kelbo.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Vrachtschip komt in de problemen en moet naar haven Vlissingen worden gesleept

VLISSINGEN - Een 90 meter lang vrachtschip is zaterdagmorgen in problemen gekomen bij de monding van de Westerschelde bij Vlissingen.

9 uur geleden
Waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souborg: Verdachte aangehouden [UPDATE]

OOST-SOUBURG - De politie heeft zaterdagochtend waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souburg. Er is één persoon aangehouden.

12 uur geleden
Mogelijke sinkhole in Irislaan

VLISSINGEN -  Door de weersomstandigheden van storm Louis is er een verzakking ontstaan op de Irislaan in Vlissingen. De brandweer heeft een gedeelte van de straat afgezet.

1 dag geleden
Lion Storage kondigt bouw van Nederlands grootste batterij aan in Vlissingen

VLISSINGEN - De Haagse batterijfabrikant Lion Storage heeft plannen bekend gemaakt om een grootschalig energieopslagproject te realiseren in Vlissingen. Dit project, genaamd 'Mufasa', zal een vermogen hebben van 364 megawatt en een capaciteit van 1.457 megawattuur, waarmee het de grootste batterij van Nederland zal worden. De bouw van dit project moet worden voltooid in 2026.

1 dag geleden
Forse schade bij ongeval kruising Oost-Souburg

VLISSINGEN - Bij een botsing op de kruising van de A58 en de Sloeweg in Vlissingen zijn twee auto's beschadigd geraakt. Er raakte niemand gewond.

2 dagen geleden
Kunstwerk Kees Keizer is nog net niet verloren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is voornemens om de voormalige Markusschool aan de Falckstraat af te breken. Kunstenaar Ko de Jonge maakt zich zorgen over de toekomst van de 'Gevleugelde Leeuw' die aan de gevel van het schoolgebouw uit 1969 hangt. Het kunstwerk is gemaakt door de West-Brabantse beeldhouwer Kees Keizer.

2 dagen geleden
De Vissershaven is eindelijk uit de steigers

VLISSINGEN - Het was voor veel Vlissingers al lange tijd een doorn in het oog: de steigers bij voormalig restaurant De Vissershaven. Maar de schilderwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond en gisteren en vandaag zijn dan toch eindelijk de steigers verwijderd en tonen de panden zich weer in volle glorie.

3 dagen geleden