Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ook zonder lockdown zouden consumenten minder uitgeven'

'Ook zonder lockdown zouden consumenten minder uitgeven'

DEN HAAG (ANP) - Ook zonder lockdown zouden consumenten minder geld hebben uitgegeven. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de infectiegraad zonder beperkende maatregelen langer hoog liggen. Daardoor zouden consumenten uit angst voor het virus geen risico's willen nemen en minder naar restaurants, winkels en evenementen gaan.

Na het uitbreken van de coronacrisis is de consumptie van Nederlandse huishoudens sterk gedaald. Zo verschilde het uitgavenpatroon in april tijdens de lockdown zo'n 17 procent met dat van een jaar eerder. Ook na het opheffen van de maatregelen bleven de consumentenbestedingen 6 procent achter bij normaal, gedreven door de vrees voor besmettingen.

Het CPB wijst ook naar een onderzoek in de Verenigde Staten, waar de aanpak van corona per staat anders is. Het effect van een hogere besmettingsgraad op de consumptie was daarbij veel groter dan het effect van een lockdown. Dat wekt de suggestie dat consumenten bij hoge besmettingsgraden wel twee keer nadenken alvorens vrienden, familie of een kroeg te bezoeken. "Het leert ons dat economisch gedrag mede gedreven kan worden door zorgen om gezondheid", aldus het CPB.

Inschatting

Het planbureau benadrukt dat het gaat om een inschatting. Wel geeft een en ander een beter beeld over de effectiviteit van specifieke maatregelen. Zo blijkt het instellen van een norm voor het maximum aantal personen voor bepaalde locaties volgens het CPB een zeer effectieve methode om de besmettingsgraad te verlagen. De daling van de consumptie hoeft dan minder groot te zijn om eenzelfde daling in de besmettingsgraad te bereiken.

Volgens het CPB is wel breder onderzoek nodig. Dan moeten ook de effecten op de gezondheid en sociale gevolgen worden meegenomen.

Gezonde sectoren buiten schot

Evengoed lijkt de Nederlandse crisisaanpak met de intelligente lockdown redelijk goed te hebben gewerkt. Afgezet tegen andere Europese landen is Nederland goed in staat gebleken de klap op te vangen. Uiteraard zijn sommige sectoren hard geraakt, maar het is Nederland bijvoorbeeld goed gelukt om gezonde sectoren buiten schot te houden.

Nederland lijkt onder meer te profiteren van de goede digitale infrastructuur, waardoor onder meer snel kon worden overgegaan op thuiswerk. In de tweede coronagolf hebben bedrijven ook snel aanpassingen kunnen doen. Dat betekent niet dat er geen problemen zijn ontstaan. Eerder concludeerde het CPB al dat de klap van de crisis niet eerlijk is verdeeld. Ook nu blijkt dat met name kwetsbare groepen door de gevolgen van de pandemie worden geraakt.

Meer uit Financieel

Winst Samsung flink lager door zwakke vraag AI-chips

SEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.

18 minuten geleden
Meer huishoudens met glasvezel voor vast internet dan kabel

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.

29 minuten geleden
Damrak wacht op meer duidelijkheid rond heffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.

45 minuten geleden
Banenverlies Achmea door afbouwen diensten voor pensioenfondsen

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea gaat zijn pensioenuitvoeringsdiensten afbouwen, nadat zijn pensioenfondsklanten zijn overgegaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Daardoor verdwijnen straks zo'n 250 banen. Dit wordt waarschijnlijk grotendeels via natuurlijk verloop opgevangen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

48 minuten geleden
Beijing waarschuwt VS en landen voor deals die China schaden

BEIJING (ANP/RTR) - China waarschuwt de Amerikaanse regering om de handelsspanningen tussen de twee landen niet opnieuw aan te wakkeren door volgende maand de tarieven op Chinese goederen te herstellen. Ook dreigt Beijing met vergeldingsmaatregelen tegen landen die handelsovereenkomsten met de Verenigde Staten sluiten die China schaden.

1 uur geleden
FT: webwinkel Shein heeft beursgang in Hongkong aangevraagd

HONGKONG (ANP) - De webwinkel voor goedkope fastfashion Shein heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang in Hongkong. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Het van oorsprong Chinese bedrijf heeft ook plannen voor een beursgang in Londen, maar Chinese toezichthouders hebben hiervoor nog geen goedkeuring gegeven.

1 uur geleden
Verkoop luxe, peperdure woningen in Dubai fors gestegen

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van luxe, peperdure woningen in Dubai is fors gestegen, ondanks de recente onrust in de regio door de Israëlisch-Amerikaanse aanvallen op Iran en de handelsoorlog van president Donald Trump. Volgens vastgoedadviseur Knight Frank steeg de verkoop van woningen boven de 10 miljoen dollar naar 2,6 miljard dollar tussen april en juni. Dit betekent een toename van 37 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en een stijging van 63 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

1 uur geleden