Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook vorig jaar veel agressie en geweld tegen politie

Ook vorig jaar veel agressie en geweld tegen politie

DEN HAAG (ANP) - Politiemensen kregen ook vorig jaar veel te maken met agressie en geweld. In 2024 deden politiemedewerkers 12.543 keer melding van een vorm van mishandeling, meldt de politie op basis van de jaarcijfers. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

In bijna de helft van de meldingen (5352) ging het om belediging, maar er is ook sprake van poging tot doodslag (139), poging tot zware mishandeling (167) en zware mishandeling (46). "Geweld tegen politieambtenaren is niet normaal en mag dat ook nooit worden", zei Henk van Dijk, programmamanager geweld tegen politieambtenaren. "Dit heeft grote impact op politiemensen."

Er waren 23 meldingen van doxing: het verspreiden van persoonsgegevens met als doel iemand te intimideren. Dat werd vorig jaar voor het eerst landelijk bijgehouden. "De absolute aantallen lijken misschien niet hoog, maar zo'n aantal zegt niets over de enorme impact die het heeft op iemands omgeving. Het bedreigen en intimideren van politiemedewerkers in hun privéleven gaat ver over de grens", aldus Van Dijk. Hij denkt dat het strafbaar stellen van doxing en het invoeren van een algeheel vuurwerkverbod goede maatregelen zijn om agressie en geweld tegen politie tegen te gaan.

Verder meldt de politie dat werknemers in bijvoorbeeld het ov, de zorg of op scholen vorig jaar iets minder vaak aangifte deden van agressie en geweld dan een jaar eerder. In 2024 gebeurde dat 3458 keer, in vergelijking met 3561 in 2023. Hoewel er een lichte daling te zien is, noemt Van Dijk de cijfers "reden tot zorg". De politie kijkt samen met werkgevers hoe het doen van aangifte laagdrempeliger kan.

Meer uit Binnenland

Uitermark: zet mensen met beperking in als stembureaulid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat gemeenten mensen met een beperking inzetten als stembureaulid, eventueel onder begeleiding. Dat is een van de plannen voor beter toegankelijke verkiezingen die minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) dinsdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. In het stuk staan als voorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking.

19 minuten geleden
Van Weel vindt dat politie goed handelde na rookbom op podium

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel (VVD) vindt dat de politie "adequaat" heeft gehandeld nadat iemand in Wageningen maandag een rookbom op het podium had gegooid naar premier Dick Schoof en de Poolse minister-president Donald Tusk. De minister weet niet of de dader al is opgepakt door de politie. "Ik heb daar in ieder geval nog geen berichten over ontvangen", zei Van Weel in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

2 uur geleden
Burgemeester van Tilburg stopt om 'intensiteit van het werk'

TILBURG (ANP) - Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, legt zijn taken neer per 31 augustus. De 66-jarige burgemeester ervaart "de intensiteit van het werk en de lange werkweken steeds meer als een beperking", zo schrijft hij dinsdag in een brief aan de inwoners van Tilburg.

2 uur geleden
Nederlanders vliegen én rijden 100 miljard kilometer per jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders vliegen in een jaar tijd opgeteld ongeveer net zoveel kilometers als ze met de auto rijden. In 2024 ging het in totaal om circa 100 miljard kilometer, becijferde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat is 2,5 miljoen keer de wereld rond. De helft van alle gevlogen kilometers werd door 9 procent van de bevolking afgelegd.

2 uur geleden
Dagboeken Willem Oltmans vanaf 10 juni toegankelijk in KB

DEN HAAG (ANP) - De Willem Oltmans Stichting draagt op 10 juni het volledige beheer van de dagboekencollectie van journalist Willem Oltmans officieel over aan de KB, nationale bibliotheek van Nederland. Daarmee wordt de collectie voor het eerst vrij toegankelijk voor het algemeen publiek.

2 uur geleden
Organisatie Bevrijdingsfestival Wageningen: protest 'ongepast'

WAGENINGEN (ANP) - De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Wageningen, dat maandag verschillende keren werd verstoord, vindt het protest "heel ongepast". De toespraak van defensieminister Ruben Brekelmans werd kort verstoord door een protest, later werd bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur ook een rookbom gegooid.

8 uur geleden
Weer plek voor slot Bevrijdingsfestival Utrecht na volle bak

UTRECHT (ANP) - Net als in Rotterdam en Haarlem is ook het Bevrijdingsfestival Utrecht op verschillende momenten zo vol geraakt dat er niemand meer bij kon. Maandag in de loop van de avond was er weer plek voor bezoekers, aldus de organisatie.

15 uur geleden