Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook verder vernieuwd coronavaccin Pfizer goedgekeurd

Ook verder vernieuwd coronavaccin Pfizer goedgekeurd

AMSTERDAM (ANP) - Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat verder is aangepast om twee recentere varianten van het virus onschadelijk te maken, is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De aangepaste vaccins lijken sterk op de vorige goedgekeurde versie. De fabrikant heeft ze nog wat aangepast, zodat ze beter werken tegen de omikronvarianten BA.4 en BA.5.

"Dit vernieuwde vaccin kan gebruikt worden als booster voor iedereen van 12 jaar en ouder", legt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit. Deze medicijnautoriteit werkte ook mee aan de Europese beoordeling. Volgens EMA hebben de vaccinmakers genoeg bewijs geleverd voor de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van deze nieuwe versie.

Mensen die binnenkort een volgende boosterprik halen tegen het coronavirus, krijgen de eerste aangepaste versie. Die werkt zowel tegen het oorspronkelijke virus als tegen de BA.1-omikronvariant. Het ministerie van Volksgezondheid weet nog niet precies vanaf wanneer Nederlanders de nieuwste versie van de vaccins kunnen krijgen. "Zodra die beschikbaar komt gaan we ermee beginnen", zegt een woordvoerder.

Voor de najaarsvaccinaties maakt het geen verschil dat het vaccin weer een update heeft gekregen. De vaccinaties gaan gewoon door volgens plan, aldus de woordvoerder. Deskundigen die in het Outbreak Management Team Vaccinatie (OMT-V) zitten, hebben daar vorige week ook nog positief over geoordeeld. Zij wezen erop dat de onderlinge verschillen tussen de omikronsubvarianten "aanzienlijk geringer" zijn dan bijvoorbeeld het verschil tussen de oorspronkelijke coronavariant, uit Wuhan, en de eerste omikronvariant. Ook is de BA.5-variant alweer over zijn hoogtepunt heen.

Meer uit Gezond

Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel

HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.

10 uur geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

15 uur geleden
Zorg bij zeldzame kanker blijft achterlopen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Mensen bij wie een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd, hebben gemiddeld 17 procent minder kans dat ze na vijf jaar nog leven dan lotgenoten bij wie een bekendere vorm van de ziekte is vastgesteld. Dat meldt Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK) op basis van promotieonderzoek van wetenschapper Eline de Heus.

15 uur geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

20 uur geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

1 dag geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

1 dag geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

3 dagen geleden