Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook verder vernieuwd coronavaccin Pfizer goedgekeurd

Ook verder vernieuwd coronavaccin Pfizer goedgekeurd

AMSTERDAM (ANP) - Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat verder is aangepast om twee recentere varianten van het virus onschadelijk te maken, is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De aangepaste vaccins lijken sterk op de vorige goedgekeurde versie. De fabrikant heeft ze nog wat aangepast, zodat ze beter werken tegen de omikronvarianten BA.4 en BA.5.

"Dit vernieuwde vaccin kan gebruikt worden als booster voor iedereen van 12 jaar en ouder", legt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit. Deze medicijnautoriteit werkte ook mee aan de Europese beoordeling. Volgens EMA hebben de vaccinmakers genoeg bewijs geleverd voor de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van deze nieuwe versie.

Mensen die binnenkort een volgende boosterprik halen tegen het coronavirus, krijgen de eerste aangepaste versie. Die werkt zowel tegen het oorspronkelijke virus als tegen de BA.1-omikronvariant. Het ministerie van Volksgezondheid weet nog niet precies vanaf wanneer Nederlanders de nieuwste versie van de vaccins kunnen krijgen. "Zodra die beschikbaar komt gaan we ermee beginnen", zegt een woordvoerder.

Voor de najaarsvaccinaties maakt het geen verschil dat het vaccin weer een update heeft gekregen. De vaccinaties gaan gewoon door volgens plan, aldus de woordvoerder. Deskundigen die in het Outbreak Management Team Vaccinatie (OMT-V) zitten, hebben daar vorige week ook nog positief over geoordeeld. Zij wezen erop dat de onderlinge verschillen tussen de omikronsubvarianten "aanzienlijk geringer" zijn dan bijvoorbeeld het verschil tussen de oorspronkelijke coronavariant, uit Wuhan, en de eerste omikronvariant. Ook is de BA.5-variant alweer over zijn hoogtepunt heen.

Meer uit Gezond

Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 dag geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

2 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

6 dagen geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

6 dagen geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

6 dagen geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

6 dagen geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

6 dagen geleden