
Ook niet via sluiproutes naar België: wegen afgezet met containers
REIMERSWAAL/KAPELLE - België heeft aan zijn grensovergangen in- en uitreiscontroles ingevoerd op 'niet-essentiële verplaatsingen' om zo de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op grote doorgangsroutes controleert de politie, maar bij de sluiproutes is er gekozen voor een andere oplossing. Daar staat grote containers die de weg blokkeren.
Even de grens over naar België gaat sinds dit weekend niet meer zo makkelijk. De Belgische regering heeft reizen die niet als noodzakelijk worden beschouwd voorlopig verboden. Er wordt dan langs de grenzen van het land ook streng gecontroleerd. Bij grote doorgangsroutes vragen politieagenten Nederlanders rechtsomkeert te maken. Wie zich niet houdt aan het verbod op 'niet-essentiële verplaatsingen' riskeert een boete tot 4000 euro of drie maanden gevangenisstraf.
Toch probeerden Brabanders, maar ook Belgen nog over de landsgrenzen heen te gaan via de verschillende sluiproutes. Daar hebben een aantal gemeentes inmiddels ook al een oplossing voor gevonden. Sinds gistermiddag zijn er op diverse sluiproutes dranghekken en containers dwars over de weg gezet .
Tekst gaat verder na tweets
De politie neemt het (volledig terecht) heel serieus en sluit de grenzen met Nederland af. #blijfinuwkot #blijfinuwland pic.twitter.com/h0rKipKVaQ
— Stationschef (@StationschefBMO) March 21, 2020Ondertussen aan de Nederlands-Belgische grens ... pic.twitter.com/F7cunCGERq
— Thijs Roelen (@ThijsRoelen) March 21, 2020
De Nederlandse regering heeft vooralsnog geen extra maatregelen over de grenzen bekend gemaakt. Daardoor heeft de Nederlandse politie tot op heden aan de grens geen uitvoerende taak. België kan daarom zijn inwoners niet belemmeren Nederland in te komen.
Belgie kan zijn inwoners niet belemmeren om uit te reizen naar Nederland, op dit moment is er door de Nederlandse overheid geen mandaat verleend om hier tegen op te treden.
— Politie Breda eo (@Politie_Breda) March 22, 2020 Dit bericht bekijken op InstagramMet collega's @wegpolitie_antwerpen aan de grens bij #Hazeldonk. Inreizen #België zonder noodzaak niet toegestaan. Zij zien toe, controleren en sturen u terug bij overtreding. Ook bekeuren zij: €4000 boete bij overtreding. Wij maakten even een collegiaal praatje en gaven hen wat morele steun in deze lastige tijd. Aan de grens hebben wij als Nederlandse politie tot op heden nog geen uitvoerende taak, omdat er op de Nederlandse grens nog geen extra maatregelen van kracht zijn. Voor meer informatie: https://www.belgium.be ^mb #coronavirus #BelgiumLockdown #Covid_19
Een bericht gedeeld door Politieteam Weerijs (@politieteamweerijs) op 21 Mrt 2020 om 11:47 (PDT)
Meer uit Reimerswaal
KAMPERLAND - De zon schijnt heerlijk boven Neeltje Jans terwijl sportvissers hun hengels klaarmaken aan boord van de Quo Vadis. De sportvisboot deint zachtjes op het water hier in de Zeeuwse Voordelta, grofweg tussen Kamperland en Oostkapelle. De zee is kalm op deze donderdag 10 juli. Onder het oppervlak speelt zich iets af wat maar weinig mensen weten: dit stukje Zeeuwse zee is een kraamkamer voor haaien.
1 uur geledenGOES - De brommobiel - ook wel het 45-kilometerautootje genoemd - is in opmars in Nederland, en Zeeland blijft daarin niet achter. Met name in Goes, maar ook in Reimerswaal, Kapelle en Tholen groeit het aantal brommobielen opvallend hard. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
9 uur geledenKAPELLE - De gemeente Kapelle heeft het grasland op de kruising van de Handelsweg en de Nijverheidsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek aangewezen als definitieve locatie voor de kleinschalige noodopvang van asielzoekers. Daarmee is de locatiekeuze nu officieel rond. Op deze plek zullen maximaal 81 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van maximaal dertien maanden.
23 uur geledenKRUININGEN/WAARDE - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal is bekend. Ralph Harthoorn uit Waarde werd afgelopen week uit 18 kandidaten gekozen. Ralph is 10 jaar en zit op de christelijke basisschool D'n Akker.
2 dagen geledenREIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten stijgen al jaren, en in de toekomst verwacht de gemeente dat dit alleen maar meer wordt. Tegelijkertijd krijgen gemeenten vanaf 2028 minder geld van de landelijke overheid. Dat staat in de nieuwste Kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren staan.
2 dagen geledenKAPELLE - De Europese Raad heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met één jaar te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen recht blijven houden op verblijf, werk, huisvesting, zorg en onderwijs zonder een asielaanvraag. De Europese Raad zal dit besluit tijdens een van zijn komende zittingen formeel goedkeuren. Voor Gemeente Kapelle houdt dit in dat we onze opvang en ondersteuning voortzetten. Het ministerie heeft toegezegd financiële garanties te bieden zolang de opvangtaak voor Oekraïense vluchtelingen geldt, plus één extra jaar na afloop van de richtlijn.Dit geeft ons de zekerheid dat we de gemaakte afspraken over de opvang kunnen blijven nakomen. Dit is positief voor de afspraken die we hebben gemaakt met betrekking tot de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden in Kapelle. Door de verlenging van de RTB en de bijbehorende financiële garantie, is het financiële risico - waarover we u in het voorstel van maart 2024 over het beschikbaar stellen van budget hebben geïnformeerd - aanzienlijk verminderd. De huidige huurafspraken zijn namelijk geldig tot oktober 2027.Toch blijft het maken van lange termijnplannen met financiële dekking, langer dan twee jaar, onzeker voor gemeenten. Dit komt doordat de verlenging van de richtlijn telkens voor een beperkte periode wordt vastgesteld en afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne en de besluitvorming op EU-niveau. Daarnaast kan de hoogte van het normbedrag, dat wij ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, tussentijds worden aangepast. De Rijksoverheid werkt ondertussen aan een exit strategie voor een geleidelijke afbouw van de tijdelijke bescherming. Hierbij wordt gekeken naar alternatieve verblijfsstatussen en de mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne zodra de situatie dat toelaat. Ondanks deze inspanningen blijven veel details nog onduidelijk, wat het voor gemeenten moeilijk maakt om lange termijnplannen met volledige financiële zekerheid te maken.
3 dagen geleden