Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook kabinetsplan over cyberveiligheid ontstemt hoger onderwijs

Ook kabinetsplan over cyberveiligheid ontstemt hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw valt voorgenomen kabinetsbeleid slecht in het onderwijs. Ditmaal roept een plan om onderwijsinstellingen onder de Cyberbeveiligingswet te laten vallen weerstand op. Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, de MBO Raad en ICT-samenwerkingsverband SURF zien dat totaal niet zitten. Ze vrezen onbedoelde negatieve effecten. "Het vertraagt de uitvoering van effectieve veiligheidsmaatregelen, leidt tot onnodige bureaucratie en tot hoge kosten", reageren ze.

De organisaties noemen de bestaande aanpak, waarin SURF de spil is, "bewezen effectief". Als instellingen onder de Cyberbeveiligingswet gaan vallen, krijgen ze te maken met "dubbele" regels. Dat levert "onduidelijke verantwoordelijkheden" op die de veiligheid "eerder ondermijnen dan versterken", klinkt het.

"Net als het kabinet achten wij het van evident belang dat onderwijs en onderzoek zeer goed worden beveiligd", schrijven de voorzitters van de organisaties aan onderwijsminister Eppo Bruins. Over de manier waarop dat moet gebeuren, denken ze echter anders dan het kabinet.

Miljardenbezuinigingen

Het onderwijsveld ligt op diverse onderwerpen overhoop met het kabinet. Miljardenbezuinigingen die vooral het hoger onderwijs treffen, leiden tot veel verontwaardiging. Tegen een deel van die bezuinigingen gaan universiteiten rechtszaken voeren.

Ook een plan om jaarlijks duizenden buitenlandse wetenschappers te screenen, viel slecht. Universiteiten en hogescholen zijn eveneens kritisch over wetgeving om het aantal internationale studenten te beperken en meer studies alleen in het Nederlands aan te bieden. Ze presenteerden onlangs eigen plannen, die minder bureaucratie opleveren.

Meer uit Binnenland

Politie grijpt in bij onrustig pro-Palestijns protest in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft ingegrepen bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. Volgens een politiewoordvoerder was het enige tijd onrustig rond het gebouw. Onduidelijk is nog of er aanhoudingen zijn verricht.

22 minuten geleden
Gewonde door schietincident op straat in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - Aan de Gare du Nord in Amsterdam-Noord is een schietincident geweest. Daarbij is een gewonde gevallen. De politie is op zoek naar twee verdachten. Over de toedracht kan de politie nog niets zeggen.

24 minuten geleden
Defensie zet afweer klaar tegen drones rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de NAVO-top eind juni worden "counter-droneinstallaties" rond het terrein neergezet om onbemande toestellen tegen te houden. Generaal-majoor Wilfred Rietdijk, die betrokken is bij de voorbereidingen op de top, heeft dat gezegd bij een vooruitblik op de NAVO-bijeenkomst. Hij vertelde niet waar de installaties staan.

34 minuten geleden
NAVO-top bereidt komst Trump voor, ondanks mogelijke afzegging

DEN HAAG (ANP) - Ondanks mediaberichten dat Donald Trump mogelijk niet naar de NAVO-top in Den Haag komt, bereidt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich voor op de komst van de Amerikaanse president. "We houden er gewoon rekening mee dat hij komt", zei Pieter-Jaap Aalbersberg, dinsdag bij een vooruitblik op de top eind juni.

1 uur geleden
Aalbersberg: groot verschil tussen Bevrijdingsdag en NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De beveiliging rond de NAVO-top zal heel anders zijn dan op Bevrijdingsdag maandag in Wageningen. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg zei dat dinsdag tijdens een vooruitblik op de top. Op dat congres is "geen toegang tot hoogwaardigheidsbekleders, er is grote afstand gecreëerd. Wageningen was een open feestviering. Dat kun je niet met elkaar vergelijken".

1 uur geleden
Meer ziekenhuizen openen expertisecentrum voor postcovidklachten

UTRECHT (ANP) - Nog eens vier academische ziekenhuizen openen in de komende maanden een speciaal expertisecentrum voor mensen met langdurige klachten na een coronabesmetting. In november vorig jaar openden de eerste drie centra, in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Het eerstvolgende gespecialiseerde centrum moet op 1 juni opengaan in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

1 uur geleden
Uitermark: zet mensen met beperking in als stembureaulid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat gemeenten mensen met een beperking inzetten als stembureaulid, eventueel onder begeleiding. Dat is een van de plannen voor beter toegankelijke verkiezingen die minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) dinsdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. In het stuk staan als voorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking.

3 uur geleden