Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook EU-lidstaat Malta begint in september met extra coronaprik

Ook EU-lidstaat Malta begint in september met extra coronaprik

VALLETTA (ANP/RTR) - EU-lidstaat Malta gaat kwetsbare groepen vanaf midden september een extra coronaprik geven. Minister van Volksgezondheid Chris Fearne zei dat mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen in verpleeghuizen dan in aanmerking komen voor zo'n 'vaccinbooster'.

De kleine eilandstaat Malta behoort internationaal tot de koplopers op vaccinatiegebied en heeft meer dan driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. Door bepaalde groepen volgende maand nog een extra coronaprik aan te bieden, legt het land een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie naast zich neer. De WHO heeft landen gevraagd om voorlopig af te zien van het toedienen van vaccinboosters tot wereldwijd meer mensen zijn ingeënt.

Behalve Malta hebben in Europa ook Frankrijk en Duitsland plannen om die extra prikken vanaf september toe te dienen aan kwetsbare groepen. Litouwen begon daar woensdag al mee. De Britse krant The Telegraph berichtte zondag dat ook het Verenigd Koninkrijk al overstag is. Daar wil de overheid volgens ingewijden vanaf begin september bijna 2,5 miljoen derde doses per week laten toedienen.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus toonde deze week begrip voor landen die hun inwoners willen beschermen tegen de zeer besmettelijke Delta-variant. Toch noemde hij het onacceptabel dat rijke landen die "het grootste deel van de wereldwijde vaccinvoorraad hebben opgebruikt" nu nog meer vaccindoses nodig hebben om boosters te gaan toedienen. Hij pleitte voor een moratorium op die 'boostervaccins' tot minstens eind september.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

50 minuten geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

1 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

2 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

3 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

4 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

6 uur geleden