Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontslagboete centraal in debat over 'noodpakket 2.0'

Ontslagboete centraal in debat over 'noodpakket 2.0'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag met de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) over het tweede noodpakket voor bedrijven dat het kabinet vorige week heeft gepresenteerd. Dat de ontslagboete zoals die nu geldt verdwijnt in het nieuwe pakket, is tegen het zere been van een groot deel van de oppositie.

Woensdagavond meldden ingewijden dat er toch een nieuw soort sanctie komt in het nieuwe steunpakket. Bedrijven die meer dan twintig mensen willen ontslaan, moeten daarover eerst in overleg treden met de vakbonden. Komt er geen akkoord over de ontslagen, dan wordt een werkgever 5 procent gekort op de totale loonsubsidie die hij ontvangt.

De linkse partijen en de PVV vrezen een nieuwe ontslaggolf door het schrappen van de huidige ontslagboete. Bovendien vinden ze het onterecht dat bedrijven die steun krijgen van de staat wel in het personeelsbestand kunnen snijden.

Maar volgens het kabinet moeten bedrijven zich voorbereiden op de langetermijneffecten van de coronacrisis en horen eventuele reorganisaties daar nu eenmaal bij. Wel blijft het kabinet praten met de vakbonden over de ontslagboete. De bonden zijn fel tegenstander van het voornemen deze maatregel te schrappen.

Een deel van de linkse oppositie vindt het ook onacceptabel dat bedrijven die hun best doen zo weinig mogelijk belasting te betalen toch geld van de overheid krijgen.

Het tweede steunpakket zou tot 1 september lopen, maar dat wordt volgens ingewijden verlengd tot 1 oktober.

Het kabinet hoopt dat bedrijven na het tweede steunpakket geen grote regelingen meer nodig hebben, hoewel ook de verantwoordelijke ministers erkennen dat ondernemers een zware tijd tegemoet gaan en dat veel mensen hun baan zullen verliezen. Donderdag zal de Kamer zich ook willen buigen over hoe de economie vorm moet worden na de coronacrisis.

Meer uit Binnenland

RUG in gesprek met Vindicat over incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.

20 minuten geleden
Boeren en natuurclubs kritisch over Limburgse stikstofplannen

MAASTRICHT (ANP) - Boerenorganisaties en natuurclubs zijn erg kritisch over de plannen van de provincie Limburg om stikstofuitstoot terug te dringen. Het 'stikstofoffensief' moet de vergunningverlening weer op gang brengen.

30 minuten geleden
ACP vindt communicatie rond NAVO-top gebrekkig

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.

1 uur geleden
EBU gaat stemmenwerving bij songfestival onderzoeken

GENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.

1 uur geleden
Servers offline gehaald in internationale actie tegen cybercrime

DRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.

6 uur geleden
Jeugdeducatiefonds: geen gelijke kansen voor scholieren

UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.

8 uur geleden
Aantal kinderontvoeringen in 2024 gedaald naar 200 kinderen

HILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.

8 uur geleden