Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongeveer 30 miljard euro schade door overstromingen Duitsland

Ongeveer 30 miljard euro schade door overstromingen Duitsland

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De rampzalige overstromingen midden juli in het westen van Duitsland hebben een schade van mogelijk 30 miljard euro veroorzaakt. Alleen al in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat het om ruim 13 miljard, blijkt uit de jongste schatting.

Regionaal premier Laschet maakte het bedrag bekend tijdens een speciale zitting van het deelstaatparlement in Düsseldorf. De schade in de zuidelijkere deelstaat Rijnland-Palts is minstens zo groot, zodat het geplande wederopbouwfonds 20 tot 30 miljard euro zou moeten omvatten, aldus Laschet. Dat is ruim het dubbele van een eerdere schatting.

Alle zestien Duitse deelstaten toonden zich al bereid dit bedrag op te brengen. "Daarom zijn we dankbaar voor deze landelijke solidariteit", zei Laschet. Voor de steun is een snelle procedure met speciale zittingen van het Duitse parlement noodzakelijk, mogelijk al deze maand.

Natuurramp

De overstromingen met ruim 180 doden gelden als de grootste natuurramp in Duitsland in ruim vijftig jaar. "Na alles wat ik de afgelopen weken heb gezien, ben ik nog steeds diep geschokt", aldus de premier.

Laschet, die volgende maand bondskanselier Merkel wil opvolgen, kreeg de afgelopen tijd veel kritiek voor de manier waarop hij optrad tijdens de crisis. Zo stond hij op de achtergrond te lachen toen de Duitse president een rampplek bezocht en de getroffen bevolking en hulpverleners toesprak.

Meer uit Buitenland

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

1 uur geleden
Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

GRINDAVIK (ANP) - Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

2 uur geleden
Israël: 75 procent van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza in handen, meldt de Nationale Veiligheidsadviseur van Israël. Hij zegt dat Israël uiteindelijk de volledige controle krijgt over deze zogeheten Philadelphi-corridor.

2 uur geleden
Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

3 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

4 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

5 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

5 uur geleden