
Onduidelijkheid over aantal Nederlanders in Gabon
DEN HAAG (ANP) - Het is na de vermoedelijke staatsgreep in Gabon nog onduidelijk hoeveel Nederlanders zich bevinden in het West-Afrikaanse land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daar geen exacte informatie over te hebben omdat reizigers zich niet hoeven te registreren.
Het ministerie zegt nog geen hulpverzoeken te hebben ontvangen. Ook liggen er nog geen plannen voor een evacuatie uit het land, waar Nederland geen ambassade heeft. "We volgen de situatie nauwgezet en houden rekening met verschillende scenario’s", meldt het departement in een schriftelijke toelichting.
Nederland heeft het reisadvies voor Gabon inmiddels wel aangepast. Dat gaat naar code rood en dat betekent dat Nederlanders het advies krijgen om weg te blijven. "Bent u in Gabon? Ga niet de straat op en blijf in een veilige omgeving, thuis of in uw hotel."
Nederlanders wordt gevraagd zich te laten registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Ze krijgen dan informatie als de veiligheidssituatie in het land verandert. Militairen zeggen in Gabon de macht te hebben overgenomen. President Ali Bongo zou onder huisarrest staan. West-Afrika is de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door militaire staatsgrepen.
Meer uit Buitenland
LONDEN (ANP) - Amnesty International stelt dat Israël nog steeds uithongering gebruikt als oorlogswapen in de Gazastrook. Een maand geleden begon de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF) met het leveren van voedselhulp, maar volgens Amnesty heeft dat weinig veranderd aan het beleid van Israël, dat gericht zou zijn op de "fysieke vernietiging" van Palestijnen.
5 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft na grote vertraging een procedurele horde genomen en kan overgaan tot de definitieve stemming over de grote uitgavenwet van president Donald Trump. Die zal naar verwachting binnen een paar uur plaatsvinden, maar het is nog onzeker of er genoeg steun zal zijn onder Trumps partijgenoten.
1 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met aanpassingen van de oorlogsnoodwetgeving. Zo wil het parlement herhaling van de gebeurtenissen uit december voorkomen, toen president Yoon Suk-yeol de staat van beleg afkondigde. Dat leidde tot protesten en een politieke crisis.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het advocatenteam van Sean 'Diddy' Combs noemt de uitspraak in de omvangrijke zedenzaak tegen hun cliënt "een grote overwinning". Combs werd woensdag door een jury schuldig bevonden aan twee aanklachten voor het vervoeren van personen met prostitutie als doel. Voor de beschuldigingen van deelname aan georganiseerde misdaad en mensensmokkel werd hij vrijgesproken.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de langste stemming ooit gehouden in het parlement. De leden deden er zeven uur en 31 minuten over om te stemmen over Trumps uitgavenwet, waarvan het nog steeds onduidelijk is of die aangenomen zal worden.
3 uur geledenIERAPETRA (ANP/RTR) - Op het Griekse eiland Kreta woedt sinds woensdagmiddag een grote bosbrand. Zeker 155 brandweerlieden bestrijden de brand, meldt de Griekse brandweer. Bewoners en toeristen uit vier dorpjes zijn geëvacueerd; ongeveer 3.000 mensen zijn ondergebracht in tijdelijke opvang, aldus lokale autoriteiten.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Iraanse atoomprogramma heeft tot twee jaar vertraging opgelopen door de zware bombardementen vorige maand van de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat woensdag gezegd.
12 uur geleden