Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeker: uniek dat Formule 1 kan zonder overheidsbijdrage

Onderzoeker: uniek dat Formule 1 kan zonder overheidsbijdrage

ZANDVOORT (ANP) - Het is vrij uniek dat de organisatie van een evenement met zo'n groot internationaal bereik als de Formule 1 in Zandvoort geen bijdrage nodig heeft van de overheid. Dat zegt onderzoeker Menno de Pater van economisch onderzoeksbureau Decisio. "Bij andere internationale sportevenementen zoals een start van de Giro of de Tour de France, is een forse bijdrage van de overheid aan de organisatie altijd noodzakelijk gebleken. Dat geldt ook voor evenementen met kaartverkoop zoals een WK voetbal of Olympische Spelen", zegt hij.

De Pater deed namens Decisio onderzoek naar de economische impact en de haalbaarheid van de race, in opdracht van Circuit Zandvoort en de gemeente Zandvoort. Het onderzoeksbureau concludeerde in 2017 dat bezoekers, teams en media gezamenlijk 57 miljoen euro zouden uitgeven in Nederland per jaar dat een Formule 1-race in Zandvoort wordt verreden.

Vanwege de coronamaatregelen kan dit jaar slechts twee derde van het beoogde aantal toeschouwers de drie racedagen bezoeken. De begroting van ongeveer 50 miljoen euro zal daarom waarschijnlijk niet sluitend zijn. De drie bedrijven achter de organisatie van Dutch Grand Prix, de Formule 1 in Zandvoort, zullen de eventuele verliezen van het evenement op zich nemen. Een bedrag wilde een woordvoerder van de organisatie eerder deze maand niet noemen. Het kabinet heeft meermaals gezegd dat de organisatie niet op overheidssteun hoeft te rekenen.

Lastig voorspellen

Ook De Pater wil geen uitspraken doen over wat verminderde bezoekersaantallen en coronamaatregelen gaan doen met de bestedingen en de berekeningen van Decisio. "Het laat zich lastig voorspellen hoe dat precies uitpakt. Campings, hotels en bungalowparken in Zandvoort en omgeving zijn in ieder geval beter bezet dan wanneer het evenement er niet zou zijn", zegt hij.

Volgens De Pater zijn er daarnaast ook nog waarden die zich lastiger laten meten, zoals het imago en de merkwaarde van Zandvoort en Nederland. "Normaal geven gemeenten en de landelijke overheid ook geld uit aan marketing om zichzelf op de kaart te zetten. Samen met zaken als trots en verbondenheid zijn dat redenen voor overheden om in sportevenementen te investeren. De Grand Prix is nu een vorm van gratis publiciteit."

Het is overigens nog niet helemaal zeker dat de race komende zondag doorgaat. De rechtbank in Haarlem doet dinsdag uitspraak in een kort geding tegen de Formule 1 in Zandvoort. Een milieuorganisatie maakte bezwaar tegen de Dutch Grand Prix wegens de uitstoot van stikstof.

Meer uit Financieel

VS verlagen importheffingen op kleine Chinese pakketjes

HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.

24 minuten geleden
Voor het eerst meer museumbezoekers dan inwoners in Italië

ROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.

29 minuten geleden
Laadpalenmaker Alfen hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.

30 minuten geleden
Bloomberg: China heft verbod op Boeing-leveringen op na deal

BEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.

2 uur geleden
Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

3 uur geleden
ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

4 uur geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

11 uur geleden