Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeker: sociale media niet alleen positief voor democratie

Onderzoeker: sociale media niet alleen positief voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Sociale media hebben amper directe invloed op het stemgedrag van Nederlanders en zijn tegelijkertijd een bedreiging voor de democratie, omdat politici hier steeds vaker worden geïntimideerd. Dat zegt politicoloog Kristof Jacobs die als universitair hoofddocent is verbonden aan de Radboud Universiteit.

"Er hoeft maar één iemand een baksteen door je ruit te gooien om een 'chilling effect' te hebben op politici", zegt de onderzoeker. Daarmee bedoelt hij dat politici minder geneigd zijn het debat op te zoeken. Dit effect is verergerd tijdens de coronapandemie. De hoop uit de begintijd van sociale media dat deze kunnen zorgen voor een gelijk speelveld - bijvoorbeeld door ook kleine partijen een podium te bieden - is hierdoor naar de achtergrond verdrongen.

"Intimidatie, doxing (iemand lastigvallen door persoonsgegevens te publiceren red.), het verspreiden van desinformatie en misinformatie", zo somt Jacobs de trends op sociale media op die zijn overgewaaid uit dictaturen uit onder meer het Midden-Oosten en Rusland.

Vrouwelijke politici

Vooral vrouwelijke politici krijgen vaak te maken met haatdragende berichten. "We zien ook dat het zich steeds meer vertaalt naar offline gedrag", zegt de wetenschapper. Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Sigrid Kaag (D66) worden hier bijvoorbeeld regelmatig mee geconfronteerd. Onlangs werd Kaag opgewacht door een groep mensen met fakkels toen ze in Diepenheim in Overijssel was voor een debat. Hier ziet Jacobs de invloed van sociale media, hoewel het moeilijk is dat hard aan te tonen. Het idee is in ieder geval niet geopperd bij Op1 of het NOS Journaal, verduidelijkt hij.

Desondanks wil Jacobs niet stellen dat de invloed van sociale media op verkiezingen vooral negatief is. Hij wijst ook op de positieve kanten. Onderzoek wijst weliswaar uit dat mensen meestal niet compleet van mening veranderen door berichten die ze op sociale media zien. Maar het kan ze wel helpen om te kiezen tussen partijen die dicht bij elkaar liggen, zoals de VVD en D66. De invloed van sociale media verloopt ook vaak indirect: bijvoorbeeld als een twitterrel leidt tot een item aan een talkshowtafel.

Sociale media zijn onderdeel van de verkiezingscampagne van elke politieke partij. Partijen plaatsen actief berichten op hun kanalen op bijvoorbeeld Facebook en TikTok. Ook geven zij steevast duizenden euro's uit aan advertenties op onder meer Facebook, Instagram en Google.

Meer uit Binnenland

Veehouderij veroorzaakt grootste milieuschade volgens PBL-rapport

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij veroorzaakt uitgedrukt in euro's de grootste schade door milieuvervuiling van alle economische deelsectoren in Nederland. Daarna volgen het wegverkeer, de elektriciteitsproductie en de zeescheepvaart. Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hebben dat berekend. In totaal veroorzaakt milieuverontreiniging volgens hun inventarisatie jaarlijks minstens 46 miljard euro schade.

9 minuten geleden
Veertig maanden cel voor vernielen 117 graven Utrecht

UTRECHT (ANP) - Voor onder meer het vernielen van 117 graven heeft de rechtbank in Utrecht donderdag de 22-jarige Mohamed B. uit Vleuten veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. B. richtte volgens de rechtbank in mei vorig jaar "een ravage" aan op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht. "Ook in emotionele zin", aldus de rechtbank, die erop wees dat de vernielingen een grote groep nabestaanden van overledenen hebben getroffen, met "onbegrip, boosheid en verdriet" tot gevolg.

18 minuten geleden
Keijzer: in augustus kijken naar koopkracht huurders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) gaat richting Prinsjesdag op zoek naar mogelijkheden om de koopkracht van huurders te verbeteren. Dat zei ze in een debat met de Tweede Kamer. SP'er Sandra Beckerman vindt dat het kabinet huurders dubbel heeft teleurgesteld door de huurbevriezing en de hogere huurtoeslag in te trekken.

20 minuten geleden
Cel- en taakstraf voor poging afpersen ex-Jumbo-topman

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag de 38-jarige Olaf H. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk voor een poging voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd voor zo'n 2,2 miljoen euro af te persen. Zijn 42-jarige vriend Mustapha Y. kreeg een taakstraf van 200 uur en 540 dagen celstraf waarvan 514 dagen voorwaardelijk. Omdat hij 26 dagen in voorarrest zat hoeft hij niet terug de gevangenis in.

30 minuten geleden
Politie: drones onderschept in aanloop naar NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft in de afgelopen dagen meerdere drones uit de lucht gehaald in de aanloop naar de NAVO-top, die volgende week in Den Haag wordt gehouden. Volgens Willem Woelders, die namens de politie verantwoordelijk is voor de beveiliging van de top, gaat het om zeker zes onbemande toestellen, maar mogelijk iets meer.

41 minuten geleden
Veldkamp: gevolgen explosie bij ambassade Tel Aviv beperkt

DEN HAAG (ANP) - Een raketinslag nabij het pand waarin de Nederlandse ambassade in Tel Aviv is gevestigd, is geen aanleiding tot maatregelen ten aanzien van het ambassadepersoneel, zegt demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp. Voor zover hij weet is de schade beperkt gebleven tot een gesprongen raam. "Dat is weleens eerder gebeurd", nuanceerde de NSC-bewindsman op vragen van Kamerleden tijdens een debat

1 uur geleden
Honderden mensen werkten onbevoegd in de zorg, ontdekt inspectie

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen hebben jarenlang in de zorg gewerkt zonder vereiste diploma's of Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de politie en de Arbeidsinspectie hebben dat ontdekt. Ze spreken van "een groot gevaar voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg".

2 uur geleden