Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: uitstoot China 8 procent gedaald door coronalockdowns

Onderzoek: uitstoot China 8 procent gedaald door coronalockdowns

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De uitstoot van CO2 door China is in de periode van maart tot en met mei met bijna 8 procent gedaald door de strikte lockdowns in China tegen uitbraken van het coronavirus. Dat meldden onderzoekers van Carbon Monitor. Door die lockdowns werd de Chinese industrie geraakt, waardoor er bijvoorbeeld minder vraag naar energie was. Ook de afkoeling van de Chinese vastgoedmarkt zorgde voor een lagere uitstoot, omdat er minder vraag was naar cement, staal en beton. Voor de productie van die bouwmaterialen is veel energie nodig.

China is 's werelds grootste uitstoter van CO2. Door de gedaalde uitstoot van het land ging ook de wereldwijde CO2-emissie licht omlaag in die periode, aldus het onderzoeksbureau. Beijing heeft beloofd dat de Chinese uitstoot in 2030 zal pieken en daarna zal dalen. Uiterlijk 2060 wil de tweede economie van de wereld klimaatneutraal zijn.

In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de Chinese uitstoot nog met 2 procent. Vanaf maart gingen grote steden als bijvoorbeeld Shanghai in lockdown vanwege de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. Inmiddels zijn die lockdowns weer grotendeels opgeheven.

Meer uit Financieel

Brussel onderzoekt overname muzieklabel door Universal Music

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.

27 minuten geleden
Maaltijdbezorger DoorDash doet miljardenbod op Deliveroo

LONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.

29 minuten geleden
Staat neemt pijpleidingenproject voor CO2-opslag over

DEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.

34 minuten geleden
LTO blij met juridische aanpassingen voor stikstofaanpak

DEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.

35 minuten geleden
Industrie acht klimaatpakket onvoldoende voor gelijk speelveld

ZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.

3 uur geleden
AEX sluit licht hoger na tegenstrijdige signalen over handel

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Vattenfall naar Hoge Raad om prijswijziging variabel contract

AMSTERDAM (ANP) - Vattenfall verzet zich bij de Hoge Raad tegen het oordeel dat eenzijdig opgelegde wijzigingen aan de gas- en elektriciteitstarieven in variabele energiecontracten oneerlijk zijn. Eerder dit jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam dat de energieleverancier onterecht tussentijds de prijzen veranderde in deze contracten.

5 uur geleden