
Onderzoek: trage vaccinatie kost wereldeconomie 2 biljoen euro
LONDEN (ANP/AFP) - Het trage vaccineren van mensen tegen het coronavirus kan de wereldeconomie de komende jaren 2,3 biljoen dollar, omgerekend bijna 2000 miljard euro, aan verloren productie gaan kosten. Dat staat in een studie van The Economist Intelligence Unit. De grootste schade wordt volgens de onderzoekers geleden door armere landen, omdat daar de vaccinatiecampagnes veel langzamer gaan dan in rijkere landen.
De studie stelt dat de internationale inspanningen om opkomende landen te voorzien van coronavaccins tot dusver ver achterblijven bij de verwachtingen. Daardoor gaan de campagnes in veel armere landen om mensen in te enten ook uiterst langzaam, zegt het rapport. Hierdoor zou ook een gevoel van rancune kunnen ontstaan in die landen, wat kan leiden tot sociale spanningen.
De grootste economische verliezen in de periode 2022 tot 2025 worden volgens de studie geleden in landen in de regio Azië-Pacific, met naar schatting bijna driekwart van het totale schadebedrag. Maar ook landen ten zuiden van de Afrikaanse Sahara worden zwaar getroffen door de trage uitrol van vaccinaties en de economische schade die dat tot gevolg heeft.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.
4 uur geledenBEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.
5 uur geledenZÜRICH (ANP) - De Zwitserse regering beperkt tijdelijk de uitbetaling van bepaalde bonussen aan personeel van de in problemen geraakte bank Credit Suisse. Concurrent UBS nam Credit Suisse over na tussenkomst van de overheid om ergere problemen voor de Zwitserse bankensector te voorkomen. Nu bevriest de regering bonussen die Credit Suisse zijn medewerkers al wel heeft toegezegd voor hun werkzaamheden in de jaren tot en met 2022, maar nog niet heeft uitbetaald.
7 uur geleden