Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek Greenpeace: duurzaam boeren levert winst op

Onderzoek Greenpeace: duurzaam boeren levert winst op

ROTTERDAM (ANP) - Verduurzaming van de landbouw en een forse vermindering van het aantal dieren in de veehouderij levert meer op dan het kost. Die conclusie trekt onderzoeksbureau Ecorys, dat in opdracht van Greenpeace diverse toekomstscenario’s heeft doorgerekend.

Overstappen op een ecologisch landbouwsysteem dat beter is voor de natuur en de gezondheid van mensen, vergt forse investeringen: gemiddeld ruim 3,6 miljard euro per jaar in de komende twee decennia. Voor dat geld kunnen bijvoorbeeld boeren worden uitgekocht en natuurgebieden worden hersteld. In de berekeningen is uitgegaan van een vermindering van de veestapel met 45 procent.

De maatschappelijke opbrengst becijferen de onderzoekers echter hoger, op 4,9 miljard euro per jaar. Die winst zit in het vermijden van schade aan gezondheid, natuur en klimaat die wordt toegeschreven aan de intensieve landbouw, die onder meer veel stikstof uitstoot via ammoniak uit mest.

Nadelige gevolgen

De uitstoot heeft nadelige gevolgen voor de natuur en de gezondheid van omwonenden en als die worden vermeden, scheelt dat kosten. Mensen die tussen de veehouderijen wonen, hebben bijvoorbeeld een slechtere longfunctie en vaker last van longontstekingen dan de gemiddelde Nederlander, constateerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder in een onderzoek. Ook gaan sommige dierziekten over op mensen. Zo zijn sinds 2007 tienduizenden mensen besmet geraakt met Q-koorts.

De totale maatschappelijke kosten van de intensieve landbouw becijferen de onderzoekers van Ecorys op 6,6 miljard euro. Die rekening komt nu bij de maatschappij terecht. De vraag is hoe de kosten van een overgang op duurzamere landbouw precies verdeeld moeten worden. De landbouw zelf kan die kosten niet alleen dragen, schatten de onderzoekers in. Greenpeace pleit voor oprichting van een 'transitiefonds’: de overheid zou moeten meebetalen om de landbouwsector schoner te maken en ervoor te zorgen dat boeren eerlijke prijzen krijgen voor hun producten.

Meer uit Binnenland

Donald Tusk aangekomen in Wageningen voor vrijheidsviering

WAGENINGEN (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk is maandagochtend aangekomen op het 5 Mei Plein in Wageningen voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Hij werd daar ontvangen door onder anderen premier Dick Schoof en de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen.

6 minuten geleden
Problemen met treinverkeer in de Randstad

UTRECHT (ANP) - Op meerdere trajecten in de Randstad rijden maandagochtend geen of minder treinen. Tussen Gouda en Zoetermeer Oost rijden door een wisselstoring geen treinen, reizigers tussen Utrecht en Den Haag hebben daar last van. Een defecte bovenleiding zorgt ervoor dat er tussen Zaandam en Purmerend Overwhere geen treinen rijden. Dat zorgt voor problemen op het traject tussen Amsterdam Sloterdijk en Hoorn Kersenboogerd.

58 minuten geleden
Veel rook door brand bij autobedrijf in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Bij een autobedrijf aan de Hoorn in Alphen aan den Rijn is in de nacht van zondag op maandag een grote brand uitgebroken. Bij de brand komt erg veel rook vrij, meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden.

3 uur geleden
Woningen ontruimd om grote brand in flat Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - In een flatgebouw aan de Vreeland in Amersfoort heeft in de nacht van zondag op maandag een grote uitslaande brand gewoed. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat meerdere woningen in de flat moesten worden ontruimd. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht. De brand is inmiddels geblust.

3 uur geleden
WO II-veteranen (100 en 101) ontsteken bevrijdingsvuur Wageningen

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

9 uur geleden
Uitslaande brand in bedrijfspand Dongen

DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. Het gaat om een productiebedrijf waar onder meer textiel- en leertoepassingen worden verwerkt, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het volledige gebouw staat in brand. De brandweer laat om 02.30 uur weten dat zij het gebouw gecontroleerd zal laten uitbranden.

11 uur geleden
Organisatie alternatieve dodenherdenking dankbaar voor opkomst

DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.

12 uur geleden