Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsbond wil norm aantal lesuren middelbaar onderwijs omlaag

Onderwijsbond wil norm aantal lesuren middelbaar onderwijs omlaag

UTRECHT (ANP) - De norm voor het aantal uren dat middelbare scholieren minimaal les moeten krijgen moet omlaag, meent de Algemene Onderwijsbond (AOb). Een woordvoerster van de bond bevestigt die stellingname na berichtgeving van de NOS.

"De werkdruk in het onderwijs is zo hoog dat heel veel mensen afhaken", legt de woordvoerster uit. "Om leraren te behouden zou die urennorm iets naar beneden moeten." Op die manier hebben leraren meer tijd voor het voorbereiden van lessen en het begeleiden van leerlingen. En dat komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede, zo meent de AOb.

Tijd voor voorbereiding en begeleiding is er volgens de bond nu nauwelijks. En dat is dan weer de reden dat maar heel weinig mensen fulltime willen werken in het onderwijs. Deze week kondigde het kabinet aan te willen gaan experimenteren met bonussen voor leraren en schoolleiders die meer uren gaan werken. Maar zo'n bonus heeft volgens de AOb geen zin "als de werkdruk zo hoog blijft".

Meer ontwikkeltijd

De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, draait het liever om. "We willen ook meer ontwikkeltijd voor leraren", zegt een woordvoerder. "Een mogelijke consequentie kan zijn het bijstellen van de urennorm." Maar de werkdruk kan ook op een andere manier omlaag, bijvoorbeeld door zaken zoals mentorschap niet door leraren maar door anderen te laten uitvoeren.

Minister Dennis Wiersma (Onderwijs) laat via zijn woordvoerder weten het geen goed idee te vinden om het aantal lesuren omlaag te brengen. Hij vreest dat de onderwijskwaliteit daardoor omlaaggaat, terwijl veel leerlingen de basisvaardigheden al slecht beheersen.

Niet alleen klassikaal

Bovendien krijgen leraren volgens de woordvoerder veel vrijheid om in te vullen hoe ze aan de urennorm kunnen voldoen. Dat hoeft niet alleen door klassikaal les te geven, maar kan bijvoorbeeld ook worden ingevuld met zelfstudie, gastlessen en stages. Als de Onderwijsinspectie langskomt, zal die bovendien in de eerste plaats kijken naar de kwaliteit, en niet meteen "met de stopwatch" kijken naar het aantal lesuren.

Desalniettemin begrijpt de zegsman van de minister dat leraren in deze tijden van krapte veel druk ervaren. Wiersma wil dat liever met andere maatregelen oplossen, bijvoorbeeld met de 300 miljoen euro die extra in het voortgezet onderwijs wordt gestoken om de werkdruk te verlagen.

Op dit moment moeten leerlingen in het vmbo 3700 uren les krijgen verdeeld over 4 jaar, havo-leerlingen moeten 4700 uren les krijgen verdeeld over 5 jaar en in het vwo gaat het om 5700 uren in 6 jaar. Scholen kunnen zelf bepalen hoe ze die uren indelen. De woordvoerster van de AOb kon niet direct zeggen met hoeveel uren de norm naar beneden zou moeten.

Meer uit Politiek

Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

2 uur geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

7 uur geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

7 uur geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

1 dag geleden
Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

6 dagen geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

6 dagen geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

6 dagen geleden