
Ondanks nieuwe wetten nog steeds veel fraude bij faillissementen
DEN HAAG (ANP) - Het komt nog steeds vaak voor dat ondernemers of bestuurders fraude plegen als hun bedrijf failliet gaat, melden de onderzoeksbureaus WODC en Regioplan. Naar schatting komt dit bij een kwart tot een derde van de faillissementen voor. Curators hebben dankzij twee wetten meer mogelijkheden gekregen om hiertegen op te treden. Maar in de praktijk hebben zij hier volgens de onderzoekers weinig aan.
Curators maken regelmatig mee dat ondernemers of bestuurders bijvoorbeeld geld hebben weggesluisd vlak voordat hun bedrijf failliet ging. Daardoor blijft er minder geld over voor schuldeisers zoals leveranciers en personeel.
Sinds 2017 zijn curators verplicht om bij elk faillissement onderzoek te doen naar fraude. Zij mogen dit bekostigen met geld uit de boedel van de failliete bedrijven. Daar ondermijnt de wet zichzelf: bedrijven hebben na fraude juist weinig geld over waaruit zulk onderzoek kan worden betaald. Daardoor wordt vaak slechts beperkt onderzoek gedaan.
Meldingen
Bovendien worden meldingen van fraude vaak niet opgepakt door de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD), de politie en het Openbaar Ministerie vanwege capaciteitsproblemen. Curators zijn hierdoor minder gemotiveerd om signalen van fraude serieus op te pakken en te melden.
Frauduleuze bestuurders of ondernemers kunnen sinds 2016 een bestuursverbod van maximaal vijf jaar krijgen opgelegd, op verzoek van de curator. Ook deze wet heeft weinig effect. De onderzoekers zijn slechts enkele tientallen gevallen tegengekomen waar een bestuursverbod is opgelegd. Ook hier speelt mee dat er vaak een gebrek aan geld is. De regels zijn bovendien te omzeilen door bijvoorbeeld een bedrijf te beginnen op iemand anders naam of onder buitenlands recht.
De onderzoekers raden het kabinet aan om maatregelen te nemen om curators beter te betalen om op te treden tegen fraudeurs. Ook raden zij aan om betere afspraken te maken tussen de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van faillissementsfraude. Demissionair minister Franc Weerwind zegt in een brief aan de Kamer dat het aan een volgend kabinet is om actie te ondernemen.
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
10 minuten geledenGENĂˆVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
2 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
3 uur geleden