
Ondanks nieuwe wetten nog steeds veel fraude bij faillissementen
DEN HAAG (ANP) - Het komt nog steeds vaak voor dat ondernemers of bestuurders fraude plegen als hun bedrijf failliet gaat, melden de onderzoeksbureaus WODC en Regioplan. Naar schatting komt dit bij een kwart tot een derde van de faillissementen voor. Curators hebben dankzij twee wetten meer mogelijkheden gekregen om hiertegen op te treden. Maar in de praktijk hebben zij hier volgens de onderzoekers weinig aan.
Curators maken regelmatig mee dat ondernemers of bestuurders bijvoorbeeld geld hebben weggesluisd vlak voordat hun bedrijf failliet ging. Daardoor blijft er minder geld over voor schuldeisers zoals leveranciers en personeel.
Sinds 2017 zijn curators verplicht om bij elk faillissement onderzoek te doen naar fraude. Zij mogen dit bekostigen met geld uit de boedel van de failliete bedrijven. Daar ondermijnt de wet zichzelf: bedrijven hebben na fraude juist weinig geld over waaruit zulk onderzoek kan worden betaald. Daardoor wordt vaak slechts beperkt onderzoek gedaan.
Meldingen
Bovendien worden meldingen van fraude vaak niet opgepakt door de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD), de politie en het Openbaar Ministerie vanwege capaciteitsproblemen. Curators zijn hierdoor minder gemotiveerd om signalen van fraude serieus op te pakken en te melden.
Frauduleuze bestuurders of ondernemers kunnen sinds 2016 een bestuursverbod van maximaal vijf jaar krijgen opgelegd, op verzoek van de curator. Ook deze wet heeft weinig effect. De onderzoekers zijn slechts enkele tientallen gevallen tegengekomen waar een bestuursverbod is opgelegd. Ook hier speelt mee dat er vaak een gebrek aan geld is. De regels zijn bovendien te omzeilen door bijvoorbeeld een bedrijf te beginnen op iemand anders naam of onder buitenlands recht.
De onderzoekers raden het kabinet aan om maatregelen te nemen om curators beter te betalen om op te treden tegen fraudeurs. Ook raden zij aan om betere afspraken te maken tussen de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van faillissementsfraude. Demissionair minister Franc Weerwind zegt in een brief aan de Kamer dat het aan een volgend kabinet is om actie te ondernemen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij niet van plan is Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell te ontslaan, ondanks zijn frustratie over het feit dat de centrale bank de rente niet sneller verlaagt. Trump noemt Powell om die reden graag "meneer Te Laat". Ook beschreef hij hem onlangs als een "grote loser".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Maar liefst 42 procent van de ondernemers controleert zelden of nooit hun eigen bedrijfsgegevens in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit terwijl bijna driekwart (71 procent) van de ondernemers zich wel bewust is van het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een juiste en actuele registratie, toont recent onderzoek van de KVK onder vijfhonderd ondernemers.
3 uur geledenAUSTIN (ANP) - De winst van Tesla is in de eerste drie maanden van dit jaar gekelderd. Dat komt naar voren uit de financiële resultaten die de elektrische autofabrikant dinsdag heeft gepubliceerd. Het concern lijkt vooral onder druk te staan door kritiek op het werk van topman Elon Musk voor de Amerikaanse president Donald Trump.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. De koerswinsten volgden op een verliesbeurt een dag eerder. Beleggers verwerkten onder andere een bericht van Bloomberg. Het persbureau meldde dat Scott Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, tijdens een besloten bijeenkomst heeft gezegd dat de impasse tussen China en de Verenigde Staten niet houdbaar is.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De impasse tussen de Verenigde Staten en China is niet houdbaar en de spanningen zouden de komende maanden kunnen afnemen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent volgens persbureau Bloomberg gezegd tijdens een besloten investeerdersbijeenkomst in Washington.
10 uur geledenZAANDAM (ANP) - De gegevens van veel medewerkers van onder andere Albert Heijn en Etos zijn mogelijk buitgemaakt bij een hack in november vorig jaar. Dat meldt moederbedrijf Ahold Delhaize op zijn website. Daarbij lijkt het te gaan om personeel dat in april 2021 op de loonlijst stond. Ahold Delhaize benadrukt dat het onderzoek nog gaande is.
11 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - British Steel schrapt geen banen nu de laatste staalovens in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven draaien. Volgens het Britse staalbedrijf zijn de grondstoffen die daarvoor nodig zijn, veiliggesteld door de Britse overheid.
12 uur geleden