
Omtzigt blijft wantrouwig na hoorzitting met oud-verkenners
DEN HAAG (ANP) - Dat er tijdens de verkenning voor een nieuw kabinet over hem is gesproken vindt Pieter Omtzigt "niet zo heel spannend", maar dat verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma daarover hebben gelogen wel. Omtzigt stelt dat het "ernstig" is dat de oud-verkenners "over zoiets simpels jokken". "Wat doe je dan op andere dossiers?", vraagt het Kamerlid, dat destijds voor het CDA in de Kamer zat, zich af na een hoorzitting in de Tweede Kamer over het begin van de verkenning in 2021.
Ollongren en Jorritsma gaven tijdens de hoorzitting verklaringen over een gesprek tussen hen en toenmalig voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib over de persoon Omtzigt, aan het begin van de verkenning. Nieuwsuur berichtte onlangs over dit gesprek. Arib bevestigt dat er over Omtzigt als persoon is gesproken, terwijl Ollongren en Jorritsma ontkennen. Het bericht van Nieuwsuur leidde tot de nodige ophef, omdat dit gesprek nooit eerder ter sprake was gekomen. Ook niet tijdens het uitvoerige debat over de "functie elders" voor Omtzigt, ook wel bekend als het '1 april debat'.
Omtzigt zegt dat hij zelf niet zit te wachten op dit soort hoorzittingen, hij ziet liever dat de problemen op andere dossiers worden opgelost. Volgens hem is het nu wel duidelijk dat Ollongren en Jorritsma "het land heel erg geen dienst hebben bewezen".
Het onafhankelijk Kamerlid stelt voor om bij de volgende verkiezingen maar één dag te wachten met de officiële verkiezingsuitslag, zodat iedereen even kan bijkomen. Nu is de officiële uitslag pas na dertien dagen bekend. Hij vindt het logisch dat partijen dan al over de formatie gaan praten in achterkamers. Maar dit maakt de rol van de verkenners volgens Omtzigt wel "heel onhandig".
BBB-leider Caroline van der Plas pleit na de hoorzitting voor een mini-enquête, omdat de belangrijkste vraag volgens haar onbeantwoord is gebleven: "Wisten mensen uit het kabinet hiervan?"
Kamervoorzitter Vera Bergkamp laat weten dat het verder aan de Kamer is wat er nu gebeurt. Na de zomer is er in ieder geval een debat gepland over de evaluatie van de verkiezingen in 2021. Daar worden de bevindingen van deze hoorzitting ook besproken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden