Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden baas grens- en kustwacht EU opgestapt

Omstreden baas grens- en kustwacht EU opgestapt

BRUSSEL/WARSCHAU (ANP) - De directeur van de Europese grens- en kustwacht Frontex, Fabrice Leggeri, is opgestapt. Het agentschap ligt al maanden onder vuur na onthullingen over het illegaal terugduwen (push-backs) van bootjes met asielzoekers op de Middellandse Zee en de manier waarop de Fransman met de beschuldigingen omging. Hij ontkende misstanden en greep niet in.

De 54-jarige Leggeri diende donderdag zijn ontslag in. Het mandaat van Frontex is na zijn aantreden in 2015 "stilletjes maar feitelijk veranderd", schrijft hij in zijn ontslagbrief. De raad van bestuur stemde vrijdag met het vertrek van Leggeri in. Hij ontkomt aan een tuchtzaak die hem boven het hoofd zou hangen, melden onder meer de Franse krant Le Figaro en het Britse The Guardian.

Naar Frontex en Leggeri liepen al verschillende onderzoeken, onder meer van de EU-fraudedienst OLAF en van de Europese Ombudsman. Dat eerste onderzoek is klaar en zou reden zijn voor een disciplinaire procedure tegen de directeur.

Coördinerende rol

Eind 2020 al riepen Europarlementariërs op tot Leggeri's vertrek nadat mediaberichten over de betrokkenheid van Frontex bij push-backs zich opstapelden. Personeel zou meermaals hebben weggekeken bij of zelfs een aandeel hebben gehad in het terugduwen van bootjes vol asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije.

Internationale media, waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports, toonden eind vorig jaar ook beelden van push-backs van vluchtelingen in Kroatië die in busjes door gemaskerde politiemensen naar de grens werden gereden en naar Bosnië en Herzegovina gejaagd. De autoriteiten van Kroatië zeggen de misstanden te hebben aangepakt.

Frontex werd in 2004 opgericht voor de migratiebeheersing in de EU. In 2016 werd de organisatie omgevormd vanwege de toenemende migratiestromen naar Europa. De taken werden uitgebreid met ondersteuning van de lidstaten bij de bewaking van de grenzen en de strijd tegen mensenhandel en migrantensmokkel. In 2019 gaven de EU-landen groen licht voor verdere uitbreiding van de bevoegdheden van de dienst, zodat die een coördinerende rol kan spelen bij het terugsturen van mensen die geen recht hebben op verblijf in Europa. Frontex heeft van alle EU-agentschappen het grootste budget.

Meer uit Buitenland

Vracht van eerste graanschip uit Oekraïne geweigerd door koper

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Razoni, het eerste schip dat sinds de Russische invasie een Oekraïense haven verliet onder een door de VN en Turkije bemiddeld akkoord, is op zoek naar een andere haven om zijn graanvracht te lossen. Het schip wordt daartoe gedwongen omdat de Libanese koper de lading weigert, nu die meer dan vijf maanden te laat geleverd is.

2 uur geleden
VS steunen Oekraïense overheidsfinanciën met 4,5 miljard dollar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten sturen de Oekraïense regering nog eens 4,5 miljard dollar, waardoor de totale Amerikaanse begrotingssteun aan het land sinds de Russische invasie in februari op 8,5 miljard dollar komt, meldt het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

4 uur geleden
Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

5 uur geleden
Rusland wil atoomwaakhond toelaten tot kerncentrale Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil de internationale atoomwaakhond IAEA toelaten tot de veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. De Russen zijn klaar om een ​​bezoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie mogelijk te maken, aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

6 uur geleden
VS en EU willen snel akkoord met Iran in atoomoverleg

WENEN/TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat er snel een akkoord komt in het atoomoverleg met Iran. Iran zei maandag dat een akkoord nog ver weg is en dat er meer gesproken moet worden.

6 uur geleden
Duitse oud-kanselier Schröder mag lid blijven van regeringspartij

HANNOVER (ANP) - De Duitse regeringspartij SPD gaat het lidmaatschap van oud-bondskanselier Gerhard Schröder niet beëindigen vanwege diens vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin en banden met Russische staatsenergiebedrijven. Er is volgens een arbitragecommissie geen bewijs dat er partijregels zijn overtreden, melden Duitse media.

9 uur geleden
Komende dagen ook erg warm in landen om ons heen

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen in Nederland wordt het de komende dagen warm, ook in de nabijgelegen landen wordt het behoorlijk heet. Duitsland krijgt volgens Weeronline te maken met vergelijkbare temperaturen van 30 tot 33 graden. In Frankrijk wordt het nog een stuk heter.

10 uur geleden