
OM: zo goed mogelijk gezorgd voor Weski in detentie
ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie spreekt met klem tegen dat voormalig advocaat Inez Weski op onrechtmatige wijze in voorarrest heeft gezeten, zoals haar advocaten donderdag hebben betoogd. Volgens het OM gebruiken de raadslieden "heel grote woorden", terwijl justitie "alles in het werk heeft gesteld om zo goed mogelijk voor haar te zorgen".
De officieren van justitie in de strafzaak tegen Weski reageerden op een uitvoerig pleidooi van advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops. Zij stellen dat Weski door het OM van haar vrijheid is beroofd, toen zij na haar arrestatie in april 2023 negen dagen in een ondergrondse bunker in Kamp Zeist moest verblijven.
De detentieomstandigheden van Weski zijn een centraal discussiepunt van de strafzaak geworden nadat de Inspectie Justitie en Veiligheid daar eerder deze week stevige kritiek op uitte, op basis van onderzoek. Volgens de inspectie heeft Weski (70) kort na haar arrestatie twee jaar geleden negen dagen vastgezeten op een onwettige plek, op "een niet erkende en gecontroleerde plaats".
OM: rond Marengo veel gebeurd
Justitie zegt dat Weski daar is ondergebracht voor haar eigen veiligheid. Weski was advocaat van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Rond dat proces is "veel gebeurd", aldus het OM, doelend op de moorden op achtereenvolgens de broer, advocaat en adviseur van de kroongetuige in die zaak.
Het OM zegt te begrijpen dat "de detentieperiode grote impact heeft gehad" op Weski, maar dat die in de bunker niet groter was dan in de reguliere penitentiaire inrichting (PI) waar zij daarna werd overgeplaatst. "Ze stond onder hoogspanning, was geestelijk en fysiek fragiel."
Geen extra onderzoek
De officier van justitie noemt het daarom niet nodig om extra onderzoek te doen naar de detentieomstandigheden. De advocaten van Weski willen juist de onderste steen boven over de kwestie. Ze hebben de rechtbank verzocht om nader onderzoek. De rechtbank zal daar op een later moment over beslissen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aankomende bruidsparen die op het gemeentehuis willen trouwen, betalen in 2025 meer dan vorig jaar. Op de vrijdagmiddag kost een huwelijksceremonie gemiddeld 499 euro. Een jaar eerder was dit nog 478 euro. Dat concludeert vaksite ThePerfectWedding.nl, die de tarieven bij alle gemeenten heeft verzameld.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Tussen de treinstations Schiphol Airport en Amsterdam Bijlmer ArenA rijden donderdagochtend tot ongeveer 08.30 uur geen treinen, meldt de NS. De oorzaak is een kapotte trein. Ook elders op het spoor zijn verstoringen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse bevolking is in het eerste kwartaal van dit jaar wederom alleen gegroeid door migratie, meldt het CBS. Met bijna 21.000 nieuwe inwoners is de groei vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder.
2 uur geledenRAAMSDONKSVEER (ANP) - In Raamsdonksveer is woensdagavond iemand overleden door een brand in een appartementencomplex, meldt de politie. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De politie doet ter plaatse onderzoek.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Henk Tiesma is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft hoofdredacteur Ruud van Os van regionale omroep Rijnmond woensdag gemeld. Tiesma was in de jaren tachtig een van de oprichters van Radio Rijnmond. Hij overleed op 26 april op Curaçao. Hij tobde al enige tijd met zijn gezondheid.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zangeres Hannah Mae is de vervanger van S10 op de vier bevrijdingsfestivals waar zij 5 mei zou optreden. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. S10, Ambassadeur van de Vrijheid, moest haar shows wegens privéomstandigheden afzeggen.
15 uur geledenDE BILT (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van het jaar is een feit, meldt Weeronline. Om 15.20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 25,0 graden. Het is duidelijk vroeger dan gebruikelijk, want gemiddeld wordt het op 16 mei pas voor het eerst zomers op het hoofdstation.
17 uur geleden