
OM seponeert aangiftes tegen Mona Keijzer om groepsbelediging
AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) om groepsbelediging geseponeerd. Een groep van zestien personen deed aangifte nadat Keijzer, toen Kamerlid voor de BBB, op 17 mei in het programma Sophie & Jeroen onder meer had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Volgens het OM zijn de uitspraken in beginsel strafbaar, maar is een vervolging van de politicus Keijzer in dit geval "in strijd met de vrijheid van meningsuiting".
Keijzer werd in het programma bevraagd over de plannen in het hoofdlijnenakkoord over strengere eisen voor de integratie van asielmigranten, zoals op het gebied van Holocausteducatie. "Het OM is van oordeel dat de uitlatingen die door Keijzer zijn gedaan op zichzelf beledigend zijn over een groep mensen wegens ras en godsdienst en, ook in de context van het publieke debat, onnodig grievend zijn. Keijzer heeft naar het oordeel van het OM onvoldoende verantwoordelijkheid genomen om te voorkomen dat haar uitingen die zij in de talkshow Sophie & Jeroen heeft gedaan zouden aanzetten tot onverdraagzaamheid. Daarmee concludeert het OM dat Keijzer zich in beginsel schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging."
Toch stelt het OM dat een vervolging een te grote beperking zou zijn van Keijzers recht op vrijheid van meningsuiting als politicus. "Bij het starten van een strafrechtelijke procedure voor een uitingsdelict moet altijd rekening worden gehouden met de kans op een zogenoemd chilling-effect: het sanctioneren van een uiting kan anderen ervan weerhouden om hun mening te uiten. Dat geldt bij uitstek voor politici." Het OM benadrukt dat een politicus daarom niet zomaar wordt vervolgd.
Verantwoordelijkheid
Wel benadrukt het OM dat Keijzer de verantwoordelijkheid heeft "om uitingen te vermijden die de voedingsbodem kunnen vormen voor intolerantie en die het respect voor de gelijkwaardigheid van anderen ondergraven. Als politicus zou Keijzer haar woorden zorgvuldig moeten kiezen en haar stellingen moeten onderbouwen, ook tijdens een talkshow op livetelevisie."
In een hoorzitting met de Tweede Kamer vorige maand zei Keijzer dat ze zich in het tv-programma "vrij genuanceerd" heeft uitgedrukt. Met de opmerking wilde Keijzer niet zeggen dat alle moslims hetzelfde denken, zei ze toen ook.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Diederik Boomsma stelt zich kandidaat als lijsttrekker van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober. Dat meldt hij op X. "Ik kies voor een sociaal-conservatieve koers: herstel van gezag, respect voor onze cultuur, minder migratie, een dienstbare overheid en een zorgzame, weerbare samenleving."
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - JA21 wil Joost Eerdmans opnieuw als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Dat heeft het partijbestuur vrijdag bekendgemaakt. Eerdmans leidt de rechts-conservatieve partij, een afsplitsing van Forum voor Democratie, sinds de oprichting in 2020.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan het demissionaire kabinet ligt, stemt Nederland in met een hogere NAVO-norm van 5 procent van de omvang van de economie. Dat heeft minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt de grote luchtaanval op Iran een "begrijpelijke actie van Israël". Eerder op vrijdag noemde ze de situatie in het Midden-Oosten "buitengewoon zorgelijk", maar sprak ze geen duidelijk oordeel uit over het handelen van Israël. Met haar laatste bericht slaat Yeşilgöz een andere toon aan dan het kabinet en haar partijgenoot en defensieminister Ruben Brekelmans.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Stephan van Baarle wordt weer lijsttrekker van DENK bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer eind oktober, meldt de partij vrijdag. Volgens partijvoorzitter Ejder Köse heeft de Rotterdammer Van Baarle "bewezen de juiste leider voor onze partij te zijn".
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe beoordeling voor onkruidbestrijder glyfosaat. Een nieuw onderzoek met ratten stelt dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) komt binnenkort met een oordeel over de studie, dat wil de BBB-minister afwachten.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) heeft na de escalatie in het Midden-Oosten gesproken met zijn Iraanse en Israëlische ambtsgenoten. Voor de ministerraad licht de demissionaire bewindsman niet toe wat hij met hen heeft besproken. Net als premier Dick Schoof roept de minister op tot de-escalatie na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran.
14 uur geleden