Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven onder druk op Europese beurzen na OPEC-echec

Oliebedrijven onder druk op Europese beurzen na OPEC-echec

AMSTERDAM (ANP) - Grote olie- en gasbedrijven als Shell, TotalEnergies en BP stonden dinsdag bij de zakkers op de Europese beurzen. De onzekerheid over de olieprijs maakte beleggers nerveus. Eerder lukte het de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten (OPEC+) niet om tot nieuwe afspraken te komen over productiebeperkingen. Dat zorgde in eerste instantie voor hogere olieprijzen, maar daarna sloeg de onzekerheid toe. Ook de zorgen over de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus zette het sentiment op de beursvloeren onder druk.

Shell was eerder in de AEX-index Amsterdam nog een van de sterkste stijgers. Het concern sloot de sessie echter met een verlies van 2 procent. In Parijs verloor TotalEnergies 2,4 procent aan beurswaarde en BP speelde in Londen bijna 4 procent kwijt.

Het uitblijven van een akkoord kan de toch al krappe markt verder onder druk zetten, met vermoedelijk stevige prijsstijgingen tot gevolg. Maar het kan ook de andere kant op vallen. Als OPEC+ uiteenvalt is het mogelijk ieder voor zich, waarbij landen de markten zouden kunnen overspoelen met olie. Daarmee zouden de prijzen, net als een jaar eerder, kunnen crashen.

Olieprijzen

Nadat bekend werd dat OPEC+ niet tot nieuwe afspraken kwam, liep de olieprijs stevig op, maar gedurende de sessie daalde de prijs weer. Een vat Amerikaanse olie kostte bij de slotbel 2,2 procent minder op 73,55 dollar en Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 74,73 dollar.

Staalconcern ArcelorMittal was bij de slotbel de sterkste daler in de AEX met een verlies van dik 5 procent. In de MidKap was metalenspecialist AMG de grootste verliezer met een verlies van ruim 4 procent. Ook andere Europese staalconcerns als het Duitse ThyssenKrupp en het Finse Outokumpu leverden aan beurswaarde in.

Fastned

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie met een verlies van 0,4 procent op 730,88 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1049,50 punten. De DAX in Frankfurt zakte 1,1 procent, na een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders in mei. De graadmeters in Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven was Fastned een opvallende stijger. Het snellaadbedrijf bouwt tien nieuwe snellaadlocaties in België. Beleggers zetten het aandeel daarop bijna 5 procent hoger. Neways verloor dik 2 procent. Industrieconcern VDL ziet af van een overnamebod op de Brabantse fabrikant van elektronische componenten. Er ontstaat daardoor geen overnamestrijd rond het bedrijf.

De euro was 1,1827 dollar waard, tegenover 1,1864 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

2 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

4 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

5 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

7 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

8 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

9 uur geleden