Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noorse terrorist Anders Breivik is volgens advocaat suïcidaal

Noorse terrorist Anders Breivik is volgens advocaat suïcidaal

OSLO (ANP/RTR) - De Noorse terrorist Anders Breivik leidt volgens zijn advocaat aan een "diepe depressie" en is suïcidaal. Dat zou komen door zijn isolatie in de gevangenis en zijn advocaten zeggen dat Breiviks mensenrechten worden geschonden door de omstandigheden.

In 2011 doodde de 44-jarige Breivik 77 mensen bij een bomaanslag in Oslo en een massale schietpartij op het eiland Utøya. Hij kreeg de maximale straf van 21 jaar, met mogelijke verlenging als hij nog altijd een gevaar voor de samenleving is. Volgens justitie is Breivik nog altijd trots op wat hij heeft gedaan en moet hij daarom in isolatie blijven zitten en zo min mogelijk contact hebben met andere gevangenen.

In augustus klaagde Breivik de staat aan om de omstandigheden in zijn isolatiecel van de laatste twaalf jaar. Maandag was de eerste hoorzitting in die zaak. Breivik was zelf ook aanwezig, maar liet het woord aan zijn advocaten. Die vertelden dat de extreemrechtse massamoordenaar in het Noors "dood mij" op de muur van zijn cel had geschreven met zijn eigen uitwerpselen.

Relatief

De Noorse justitie noemt Breiviks isolatie "relatief", omdat hij wel contact heeft met een priester, cipiers, gezondheidswerkers en een uur per week met twee andere gevangenen. Tot voor kort sprak hij ook regelmatig met een vrijwilliger, maar Breivik wil die persoon zelf niet meer zien.

In 2016 spande Breivik ook al een rechtszaak aan omdat zijn mensenrechten zouden worden geschonden door de gevangenisomstandigheden. Hij won die zaak aanvankelijk, maar verloor in hoger beroep alsnog.

Meer uit Buitenland

Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

28 minuten geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

52 minuten geleden
Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

2 uur geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

4 uur geleden
Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.

6 uur geleden
Spaanse premier Sánchez maakt bekend of hij aanblijft

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend of hij aanblijft. Hij had woensdag totaal onverwacht aangekondigd dat hij "een paar dagen" een stapje terug zou doen om te kijken of hij de regering wil blijven leiden. Hij reageerde op het nieuws dat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is. Hij sprak over een aanhoudende lastercampagne van politieke tegenstanders tegen hem en zijn familie.

7 uur geleden
Doden bij luchtaanvallen Israël op Rafah en Gaza-Stad

RAFAH (ANP/RTR) - Bij een luchtaanval van Israël op drie huizen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien doden gevallen en veel mensen gewond geraakt. Dat melden medische bronnen aan persbureau Reuters.

9 uur geleden