Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

AMSTERDAM (ANP) - De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam op basis van een vierjarige wetenschappelijke studie. Toch hebben bewoners in sommige buurten een "mindere beleving".

De vervoerregio wilde door de komst van de Noord/Zuidlijn zorgen voor meer en beter openbaar vervoer zonder hogere kosten. En dat zonder dat er te veel reizigers in reistijd op achteruit zouden gaan. Dat is gelukt, komt in de studie naar voren.

De metrolijn vangt de grote reizigersgroei van voor corona op: er is meer ruimte gekomen op straat en bussen en trams zijn niet drukker geworden. Ook zijn de meeste reizigers tevreden, volgens het onderzoek. Veel mensen zijn door de komst van de Noord/Zuidlijn per werkdag korter onderweg; voor 85 tot 90 procent van de reizigers is de reistijd verbeterd of ongeveer gelijk gebleven. Het aantal reizigerskilometers steeg, terwijl de exploitatiekosten gelijk bleven.

De nieuwe metrolijn heeft vooral gezorgd voor verschuivingen binnen het ov: van bus en tram naar metro. Het auto- en fietsgebruik onder Amsterdammers is ongeveer gelijk gebleven, is te lezen in de rapportage. Wel rijden er minder auto's en bussen door de IJ-tunnel en maken iets minder mensen gebruik van de pontjes over het IJ.

Verder concluderen de onderzoekers dat Amsterdam-Noord een stuk bereikbaarder is geworden. Vanuit Noord reis je naar Amsterdam Centraal ruim 6 minuten sneller, naar het Rokin ongeveer 15 minuten sneller en naar station Zuid bijna 20 minuten. Vanuit Noord zijn er daardoor tot twee keer zoveel banen bereikbaar binnen 30 minuten.

Toch profiteert niet iedereen. Zo heeft een deel van de bewoners in stadsdelen als Noord en West "minder goede ervaringen", omdat zij hun vertrouwde directe verbinding zijn kwijtgeraakt, schrijft de voorzitter van Vervoerregio Amsterdam en verkeerswethouder Egbert de Vries in een brief. Ook is de tevredenheid onder kwetsbare doelgroepen, zoals reizigers met een fysieke of mentale beperking, licht afgenomen na de komst van de metrolijn. Zij noemen een langere reistijd, toename in overstapmomenten en langere loopafstanden naar haltes als grootste veranderingen of verslechteringen als gevolg van het nieuwe lijnennet.

"Het is natuurlijk zuur als net jouw buurt er op achteruit is gegaan. Daar hebben we oog voor", zegt De Vries in een persbericht. "Openbaar vervoer is meer dan een bus, tram of metro van A naar B. Openbaar vervoer heeft een sterke sociale functie." Volgens De Vries worden er "al hard aan gewerkt" om "bepaalde punten" aan te pakken.

In juli 2018 werd de Noord/Zuidlijn geopend. De bouw duurde ruim vijftien jaar.

Meer uit Binnenland

Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

44 minuten geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

1 uur geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

3 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

5 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

6 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

9 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

9 uur geleden