Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea neemt inter-Koreaanse telefoon niet meer op

Noord-Korea neemt inter-Koreaanse telefoon niet meer op

SEOUL (ANP) - Noord-Korea neemt de telefoon niet meer op volgens de Zuid-Koreanen die via de 'inter-Koreaanse communicatielijnen' dagelijks naar de dictatuur bellen. Daarmee kunnen de twee totaal verschillende Korea's toch nog een beetje contact houden. Persbureau Yonhap bericht dat telefoontjes van het Zuid-Koreaanse liaisonbureau en via militaire lijnen naar de Noord-Koreaanse collega's in de loop van dinsdag niet meer worden beantwoord.

Het lijkt erop dat er geen sprake is van een technisch mankement, maar van Noord-Koreaanse boosheid. Kim Yo-jong, de zus van dictator Kim Jong-un, reageerde eerder woedend op het houden van gezamenlijke militaire oefeningen door Zuid-Korea en de VS. Die zijn gepland voor 16 tot 26 augustus.

Kim zei dat die manoeuvres de goede sfeer bederven die net was gecreëerd door de communicatielijnen te heropenen. Dat was twee weken geleden, nadat de lijnen een jaar afgesloten waren geweest als gevolg van wrijvingen tussen het stalinistisch geregeerde noorden en het pro-westerse zuiden.

Meer uit Buitenland

Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

7 minuten geleden
Autoriteiten Gaza melden bijna 30.000 doden door inval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door de Israëlische inval in de Gazastrook is opgelopen tot 29.954, melden de plaatselijke autoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat in de afgelopen 24 uur zeker 76 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden zou boven de 70.000 liggen.

9 minuten geleden
Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

41 minuten geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

47 minuten geleden
Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

VALLETTA (ANP) - Het aantal asielaanvragen in EU-lidstaten steeg vorig jaar met 18 procent naar 1,14 miljoen. Het gaat volgens cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) om het hoogste aantal aanvragen in zeven jaar.

53 minuten geleden
Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

2 uur geleden
Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk 'abnormaal warm en droog'

SOUTHAMPTON (ANP) - Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.

4 uur geleden