Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea kapittelt VS en Zuid-Korea om militaire oefeningen

Noord-Korea kapittelt VS en Zuid-Korea om militaire oefeningen

PYONGYANG (ANP) - De Verenigde Staten en Zuid-Korea kunnen met nog grotere veiligheidsrisico's worden geconfronteerd door zelfdestructieve militaire oefeningen uit te voeren. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA op basis van uitspraken van Kim Yo-jong, de zus en vertrouweling van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Zuid-Korea en de VS beginnen dinsdag met de oefeningen, ondanks de waarschuwing van Pyongyang dat die de voortgang van het verbeteren van de inter-Koreaanse betrekkingen zouden belemmeren. De oefeningen zijn een "ongewenste, zelfdestructieve actie" die het Noord-Koreaanse volk bedreigt en de spanningen op het Koreaanse schiereiland verhoogt, zei Kim Yo-jong in een verklaring. "De Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen met een ernstiger veiligheidsrisico worden geconfronteerd door onze herhaalde waarschuwingen om door te gaan met de gevaarlijke oorlogsoefeningen te negeren."

De afgelopen maanden hebben Noord- en Zuid-Korea weer voorzichtig stappen gezet om de contacten tussen beide landen te herstellen. Eind vorige maand ging de hotline tussen het noorden en het zuiden weer de lucht in. Die telefoonlijn werd in juni 2020 gesloten door Noord-Korea. Kort daarna werd ook een gedeeld kantoor in de gedemilitariseerde zone door de Noord-Koreanen opgeblazen. Het kantoor moest de samenwerking tussen beide landen verbeteren, het opblazen ervan betekende lange tijd het einde van officiële contacten tussen beide landen.

Meer uit Buitenland

Iraanse leider bedankt strijdkrachten voor aanval op Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft de strijdkrachten bedankt voor de aanval op Israël. Hij spoort ze bovendien aan om "onophoudelijk militaire innovatie na te streven en de tactieken van de vijand te leren", aldus Iraanse staatsmedia.

51 minuten geleden
Zware overstromingen dreigen in Chinese provincie Guangdong

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - In de Chinese provincie Guangdong dreigen grote rivieren na dagenlange regenval uit hun oevers te treden. De regering waarschuwt voor gevaarlijke overstromingen en neemt maatregelen om de meer dan 127 miljoen inwoners te beschermen. In het noorden van de provincie zijn zes mensen gewond geraakt door aardverschuivingen.

1 uur geleden
ISW: Oekraïne profiteert pas over enkele weken van steun VS

KYIV (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

2 uur geleden
Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

3 uur geleden
Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

5 uur geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

7 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

11 uur geleden