Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea en China halen de banden aan

Noord-Korea en China halen de banden aan

SEOUL (ANP) - De leiders van Noord-Korea en China hebben berichten uitgewisseld waarin ze beloven hun samenwerking te versterken. De boodschap komt op de verjaardag van hun verdrag van vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen beide landen, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zondag (lokale tijd).

In een bericht aan de Chinese president Xi Jinping zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat samenwerking van vitaal belang is in het geval van vijandige buitenlandse troepen. Xi beloofde de samenwerking "naar een nieuw stadium te brengen", bericht KCNA.

China is de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea sinds de twee in 1961 het verdrag ondertekenden. Internationale sancties vanwege het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma hebben Pyongyang meer dan ooit afhankelijk gemaakt van Peking voor economische en andere steun.

"Ondanks de ongekend gecompliceerde internationale situatie van de afgelopen jaren wordt het kameraadschappelijke vertrouwen en de militante vriendschap tussen de DVK en China met de dag sterker", zei Kim in zijn boodschap waarin hij de initialen voor de officiële naam van Noord-Korea gebruikte. Het verdrag verdedigt het socialisme en de vrede in Azië "nu de vijandige troepen wanhopiger worden in hun uitdaging en belemmerende bewegingen", aldus Kim.

Xi laat weten van plan te zijn meer geluk te bieden aan beide landen en hun inwoners door de communicatie met Kim te versterken en "door de vriendschaps- en samenwerkingsrelaties tussen de twee landen gestaag naar een nieuw stadium te leiden", meldt KCNA.

Meer uit Buitenland

Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

5 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

6 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

7 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

7 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

7 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

9 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

9 uur geleden