Noodkreet over coronabeleid krijgt steun van 257 burgemeesters
AMSTERDAM (ANP) - Inmiddels steunen 257 burgemeesters de noodkreet aan het kabinet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. Ze sluiten zich aan bij het opiniestuk dat burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda vorige week mede namens zo'n dertig collega's publiceerden in de Volkskrant, laat een woordvoerder van Halsema weten.
Ze schreven onder meer dat de ad-hocmaatregelen van de overheid een te grote wissel trekken op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen in het bestuur. Ze noemden het "feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen". Het leidt volgens de burgemeesters tot uitputting van de handhavers en een repressieve overheid die tegenover zijn eigen burgers komt te staan.
Dinsdag is er een nieuwe persconferentie, waarin naar verwachting versoepeling van de maatregelen wordt bekendgemaakt. Een deel van het kabinet en deskundigen onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel spreken maandag over heropening van de horeca en de cultuur- en evenementensector tot 20.00 uur. Ook wordt gekeken of er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig mag zijn.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het regeerprogramma van het kabinet tornt aan de fundamenten van de rechtsstaat, oordeelt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Met name de kabinetsplannen voor asiel en migratie zijn volgens de advocaten gevaarlijk, de greep naar het noodrecht voorop. "De overheid kan daarmee niet pretenderen een volwaardige rechtsstaat te zijn, alle mooie verklaringen ten spijt", luidt de slotsom van een analyse van het regeerprogramma.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een handvol ambtenaren is begonnen aan een "herdenkingsprotest" bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om aandacht te vragen voor het Israëlische geweld in Gaza. Sinds december is er wekelijks een kort protest, maar een jaar na de Hamas-aanval van 7 oktober duurt de demonstratie een dag lang.
37 minuten geledenBAARN (ANP) - De politiebonden zijn "blij met het bereikte akkoord" over het vroegpensioen, zo wordt gemeld. Eerder donderdag werd bekendgemaakt dat er een "overbruggingsregeling" komt, zodat politiemedewerkers geboren in 1961 met zwaar werk toch eerder kunnen stoppen met werken. Er komen dan ook "voorlopig geen acties", aldus de bonden.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politievakbonden en de politie hebben een akkoord bereikt over het vroegpensioen. Politiemedewerkers uit het jaar 1961 kunnen drie jaar voor hun AOW stoppen met werken en dat overbruggen met een politie-uitkering, is in de overeenkomst afgesproken.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De verdeling van het geld dat wordt ingezameld via Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten staat nog niet vast. Dat meldt een woordvoerder van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) achter Giro555 naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. De krant meldt dat er binnen enkele deelnemende omroepen bezwaren zouden zijn tegen de manier waarop geld wordt verdeeld. NPO, RTL en Talpa werken gezamenlijk mee aan een actiedag op 16 oktober.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 voor "alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten", zo wordt gemeld in een persbericht. Volgens de organisaties hebben honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië dringend humanitaire hulp nodig om te overleven.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Ze wist al enkele maanden dat ze het zou worden, maar donderdag gaat Carola Schouten officieel aan het werk als burgemeester van Rotterdam. Donderdagmiddag zal de gemeenteraad haar installeren als eerste burger van de stad voor een periode van zes jaar. Het is de eerste keer dat Rotterdam een vrouw krijgt als burgemeester.
5 uur geleden