Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodhulp voor Tsjechen met door tornado beschadigde huizen

Noodhulp voor Tsjechen met door tornado beschadigde huizen

PRAAG (ANP/DPA) - Mensen in Tsjechië wier huizen beschadigd zijn geraakt door de verwoestende tornado die donderdag door het land raasde, komen volgens de regering in aanmerking voor 80.000 euro noodhulp. Gedupeerden kunnen ook een goedkope lening aanvragen van ongeveer 120.000 euro. Bedrijven krijgen eveneens noodhulp aangeboden.

Het aanbod volgt op het extreme natuurgeweld van vorige week. Een gebied van ongeveer 500 meter breed en 26 kilometer lang werd zwaar getroffen door de tornado. Er vielen zes doden en zo'n tweehonderd mensen raakten gewond. Ook liepen zo'n 1200 huizen schade op. Duizenden woningen zitten nog zonder stroom.

De Tsjechische regering zei al 16 miljoen euro uit te willen trekken voor de herstelwerkzaamheden. Hulporganisaties hadden zaterdag 6 miljoen euro opgehaald aan particuliere donaties. Premier Andrej Babis wil een beroep doen op het Solidariteitsfonds van de Europese Unie. Lidstaten kunnen dit fonds gebruiken na bijvoorbeeld bosbranden en stormen.

Militairen en hulpdiensten proberen de ravage op te ruimen, bijvoorbeeld door weggeslingerde voertuigen te verwijderen. Tijdens deze opruimwerkzaamheden zijn ook gewonden gevallen. Het Tsjechische ministerie van gezondheid heeft een medisch team naar het getroffen gebied gestuurd om hulpverleners bij te staan.

Meer uit Buitenland

Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

22 minuten geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

33 minuten geleden
Eerste veroordeling in Australië voor beklimmen Uluru

ALICE SPRINGS (ANP) - In Australië is voor het eerst iemand veroordeeld voor het beklimmen van de Uluru sinds de beroemde rode rots verboden terrein werd voor toeristen. Het gaat volgens omroep ABC om een 44-jarige man uit de deelstaat Victoria.

3 uur geleden
Verdwenen Mexicaanse studenten na acht jaar doodverklaard

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De 43 studenten die in 2014 verdwenen in de Mexicaanse staat Guerrero zijn officieel doodverklaard. Tijdens een persconferentie zei de Mexicaanse onderminister voor Mensenrechten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas dat alles wijst "op deze trieste realiteit".

4 uur geleden
Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

9 uur geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

10 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

14 uur geleden