Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds sterke groei voor maaltijdbezorger Just Eat Takeaway

Nog steeds sterke groei voor maaltijdbezorger Just Eat Takeaway

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com heeft in de eerste zes maanden van dit jaar opnieuw fors meer bestellingen verwerkt voor restaurants. Dat aantal steeg met 61 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. De afgelopen 1,5 jaar heeft het bedrijf volop geprofiteerd van lockdowns en horecasluitingen in de coronacrisis.

Met name in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland liet het bedrijf sterke groei zien. In Nederland was dat met ruim een derde meer bestellingen relatief laag. Over heel dit jaar is Just Eat Takeaway positiever geworden.

In totaal kwamen er ruim 412 miljoen orders binnen bij Just Eat Takeaway, waarvan er net geen 149 miljoen door het bedrijf zelf werden bezorgd. Als ook GrubHub wordt meegeteld gaat het om zo'n 547 miljoen bestellingen, waarvan ruim 235 miljoen zelf werden bezorgd. De overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger werd half juni afgerond.

Extra investeringen

De toename van het aantal bestellingen in het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met extra investeringen. In deze markt waar voorheen Just Eat actief was, voordat dit bedrijf fuseerde met Takeaway.com, werd marktaandeel gewonnen. Dat gebeurde met name in Londen. Het aantal bestelde maaltijden waarbij Just Eat Takeaway de bezorging op zich nam was ruim acht keer zo groot als een jaar eerder.

De totale waarde van alle bestellingen was 9,7 miljard euro. Als GrubHub de hele zes maanden onderdeel had uitgemaakt van Just Eat Takeaway was dat gestegen naar 14,1 miljard dollar. Voor heel dit jaar rekent het bezorgbedrijf op een zogeheten bruto transactiewaarde van tussen de 28 en 30 miljard dollar.

Verlies

De groei van het aantal orders komt naar verwachting uit op zeker 45 procent, waar Just Eat Takeaway eerder rekende op zeker 42 procent. In de eerste zes maanden was er een operationeel verlies, wat onder meer veroorzaakt werd door tijdelijke maximale vergoedingen die het bezorgbedrijf in de Verenigde Staten en Canada mocht rekenen.

Hoe hoog dat verlies was, laat Just Eat Takeaway niet weten. Wel verwacht het bedrijf dat dit tekort niet verder oploopt. Dat komt door het einde van de beperkingen in de VS en Canada, kostenvoordelen na de fusie en groei in markten waar de maaltijdbezorger extra investeerde. Over heel 2021 zou het verlies op 1 tot 1,5 procent van de bruto transactiewaarde uitkomen.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

2 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

4 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

5 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

6 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

6 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

6 uur geleden