
Nog geen akkoord veiligheidsregio's en kabinet over asielopvang
UTRECHT (ANP) - De veiligheidsregio's en het kabinet hebben maandagavond geen akkoord bereikt over een nieuw plan om de asielopvang in Nederland beter te organiseren. Later deze week komen zij nogmaals samen om over dit onderwerp te spreken.
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en een delegatie van het kabinet onder wie staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bespraken een plan dat oplossingen moet bieden om de problemen in onder meer aanmeldcentrum Ter Apel te voorkomen. Daar kwamen zij onderling nog niet uit. De burgemeesters willen een structurelere oplossing en willen op de korte termijn naar een stabielere opvang. Bovendien moet er meer huisvesting komen.
Een van de knelpunten is de financiering. Gemeenten willen garanties, voordat zij zelf investeren om woningen geschikt te maken voor huisvesting van bijvoorbeeld statushouders. Ook wringt het bij gemeenten op het gebied van personeel. "Er is overal een tekort aan mensen", zegt staatssecretaris Van der Burg. Hij erkende dat het kabinet toezeggingen zou moeten doen aan de veiligheidsregio's.
Kritisch
Zowel de bewindsman als het Veiligheidsberaad kan niet beloven dat zij later deze week wel tot een akkoord komen. "Ik heb er vertrouwen in dat wij een oplossing bereiken om de opvang van vluchtelingen goed te regelen. Daar gaan wij constructief mee verder", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
Voorafgaand aan het overleg was een aantal burgemeesters al kritisch. Zij willen andere burgemeesters niet dwingen om mensen binnen hun gemeentegrenzen op te vangen. "Hierdoor komen wij in een onmogelijke positie. Wij werken onderling heel goed samen. Dat wil ik zo houden", zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Bruls zei ook dat de extra verantwoordelijkheden voor veiligheidsregio's moeilijk liggen. Maar het Veiligheidsberaad voelt zich wel verantwoordelijk en wil de problemen helpen oplossen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het warme weer leidt tot meer meldingen over dieren in de hitte bij het telefoonnummer 144. Volgens een woordvoerster van de politie is het een stuk drukker dan normaal bij het meldpunt voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van dieren in warme auto's of zonder beschutting.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse Oosterpark stroomt langzaam vol met mensen voor de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Honderden mensen hebben zich ondanks de hitte verzameld in het park. Er zijn minder mensen dan voorgaande jaren.
30 minuten geledenMURCIA (ANP) - Een 56-jarige Nederlandse vrouw is overleden in de Spaanse regio Murcia. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) na berichtgeving van RTL Nieuws. Spaanse media melden dat zij toevallig langs een bar liep waar op dat moment een explosie plaatsvond.
53 minuten geledenHOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
2 uur geleden