
Nog geen akkoord veiligheidsregio's en kabinet over asielopvang
UTRECHT (ANP) - De veiligheidsregio's en het kabinet hebben maandagavond geen akkoord bereikt over een nieuw plan om de asielopvang in Nederland beter te organiseren. Later deze week komen zij nogmaals samen om over dit onderwerp te spreken.
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en een delegatie van het kabinet onder wie staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bespraken een plan dat oplossingen moet bieden om de problemen in onder meer aanmeldcentrum Ter Apel te voorkomen. Daar kwamen zij onderling nog niet uit. De burgemeesters willen een structurelere oplossing en willen op de korte termijn naar een stabielere opvang. Bovendien moet er meer huisvesting komen.
Een van de knelpunten is de financiering. Gemeenten willen garanties, voordat zij zelf investeren om woningen geschikt te maken voor huisvesting van bijvoorbeeld statushouders. Ook wringt het bij gemeenten op het gebied van personeel. "Er is overal een tekort aan mensen", zegt staatssecretaris Van der Burg. Hij erkende dat het kabinet toezeggingen zou moeten doen aan de veiligheidsregio's.
Kritisch
Zowel de bewindsman als het Veiligheidsberaad kan niet beloven dat zij later deze week wel tot een akkoord komen. "Ik heb er vertrouwen in dat wij een oplossing bereiken om de opvang van vluchtelingen goed te regelen. Daar gaan wij constructief mee verder", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
Voorafgaand aan het overleg was een aantal burgemeesters al kritisch. Zij willen andere burgemeesters niet dwingen om mensen binnen hun gemeentegrenzen op te vangen. "Hierdoor komen wij in een onmogelijke positie. Wij werken onderling heel goed samen. Dat wil ik zo houden", zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Bruls zei ook dat de extra verantwoordelijkheden voor veiligheidsregio's moeilijk liggen. Maar het Veiligheidsberaad voelt zich wel verantwoordelijk en wil de problemen helpen oplossen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De rijhellingen van een parkeergarage in Nieuwegein zijn vorig jaar ingestort door een ontwerpfout en gebreken in de uitvoering. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die heeft onderzocht hoe het kon gebeuren dat alle hellingen op 26 mei 2024 inzakten. Niemand raakte daarbij gewond. De parkeergarage is nog altijd buiten gebruik.
9 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De treindienst in het gebied waar niet wordt gestaakt is soepel opgestart, laat een NS-woordvoerder weten. "Hier en daar valt er iets uit, maar het komt overeen met een normale dag", aldus de woordvoerder. Dinsdag rijden er door een nieuwe vakbondsstaking geen NS-treinen in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een groot deel van Overijssel.
1 uur geledenHARDERWIJK (ANP) - De 25 havoleerlingen van een school in Harderwijk van wie de eindexamens Engels zijn kwijtgeraakt hoeven de toets niet over te doen. Daartoe heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) besloten. De examens raakten zoek toen het RSG Slingerbos ze voor een tweede correctie naar een andere school stuurde. De Harderwijkse school had geen kopieën van de examens gemaakt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Drie lespakketten voor basisschoolleerlingen over zuivel bevatten misleidende uitspraken over dierenwelzijn, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) na klachten van Wakker Dier. De pakketten worden aangeboden door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en ZuivelNL en zijn onder meer onderdeel van het schoolzuivelprogramma, een gesubsidieerde regeling voor gratis schoolmelk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jongeren vinden steeds moeilijker hun weg naar het traditionele journalistieke nieuwsaanbod. Het mediarepertoire van de generatie die met sociale media is opgegroeid verbreedt zich niet als de jongeren ouder worden. Jongeren zoeken steeds minder zelf het nieuws op, maar gaan ervan uit dat het nieuws hen wel zal bereiken via sociale media en zoekmachines. Dat blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM). De resultaten worden dinsdag gepresenteerd.
4 uur geledenTEHERAN (ANP) - Nederlanders die weg willen uit Iran kunnen dat het best over land doen via Turkije of Armenië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht aan Nederlanders in het land. Wel zijn daar veiligheidsrisico's aan verbonden, benadrukt het departement. "De Nederlandse ambassade heeft geen zicht op de veiligheidssituatie in de verschillende delen van Iran of aan de grenzen."
9 uur geledenHAARLEM (ANP) - De gemeente Uitgeest kan verder met het plan voor 312 opvangplekken voor asielzoekers op een stukje land dat onder beschermd landschap valt. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag in met het ontwerpbesluit van het college van Gedeputeerde Staten daar maximaal tien jaar wooneenheden te mogen plaatsen.
10 uur geleden