
Nog 2500 Amerikaanse militairen in zowel Afghanistan als Irak
WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben hun voorgenomen gedeeltelijke terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan en Irak voltooid, meldt het Pentagon. Het aantal militairen in Afghanistan is verminderd van 4500 naar 2500. Uit Irak zijn 500 van de 3000 Amerikaanse militairen vertrokken, zoals president Trump in november had aangekondigd.
Het troepenniveau van de VS is nu op het laagste peil in bijna twintig jaar. "Ons vermogen om het aantal troepen te reduceren is een bewijs van echte vooruitgang", zegt waarnemend defensieminister Cristopher Miller in een verklaring. Volgens hem gaat de terugtrekking niet ten koste van de veiligheid voor de VS.
De vertrekkende Trump beloofde al tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 troepen naar huis te halen, tot onvrede van de NAVO.
Taliban
In Afghanistan strijden de Amerikanen tegen de extremistische Taliban sinds de aanslagen in de VS van 11 september 2001. In februari vorig jaar werd afgesproken elkaar voortaan zo veel mogelijk met rust te laten. Volgens Miller is de planning dat alle Amerikaanse troepen in mei weg zijn.
De VS vielen Irak binnen in 2003. Daar zijn Amerikaanse troepen nu gestationeerd om de dreiging van terreurbeweging Islamitische Staat terug te dringen. De 2500 Amerikanen blijven er voorlopig, aldus Miller.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering om het ministerie van Onderwijs verder te ontmantelen. De hoogste rechters besloten om een uitspraak van een lagere rechter te schrappen, die juist een deel van de massa-ontslagen van afgelopen maanden had teruggedraaid. Door het oordeel van het Hooggerechtshof mag de regering nu weer doorgaan met het ontslaan van functionarissen.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."
6 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.
8 uur geleden