
NiNsee: Bosma alleen welkom bij herdenking 1 juli na 'reflectie'
AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) wil dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma nadenkt over zijn uitspraken over het slavernijverleden die hij in zijn vorige rol als PVV-Kamerlid deed. Voorzitter Linda Nooitmeer vraagt Bosma "te reflecteren" en "een gebaar" te maken. Als hij weigert dat te doen, moet hij een vervanger sturen naar de kranslegging tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli.
Nooitmeer verwacht dat Bosma zelf in kan schatten "wat noodzakelijk is" om in zijn aanwezigheid "een respectvolle, waardige en veilige herdenking" te kunnen hebben.
Over Bosma's aanwezigheid tijdens de plechtigheid in het Oosterpark in Amsterdam is commotie ontstaan. Maandag riep een groep organisaties en personen de Tweede Kamer op om niet Bosma zelf, maar een vervanger te sturen. Reden zijn uitspraken over het slavernijverleden die Bosma in zijn rol als Kamerlid van PVV heeft gedaan. "Uw eerdere uitlatingen over het slavernijdossier zijn in de Nederlandse samenleving als zeer beledigend ervaren en staan haaks op de waarden van respect en gelijkwaardigheid die wij hooghouden", schrijft ook het NiNsee maandag in een brief aan de Kamervoorzitter.
Uitnodiging geaccepteerd
In een toelichting daarop zegt voorzitter Nooitmeer dat ze Bosma's uitspraken niet gaat herhalen. "Maar hij heeft het hele slavernijdossier negatief belicht. Het gaat om het kwetsen van zwarte mensen." Bosma sprak in zijn tijd als Kamerlid onder meer over "slavernijgedram" en hij sprak van "anti-blank racisme" in een debat over het instellen van een bewustwordingsfonds. In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de excuses voor het slavernijverleden gemaakt door de Staat en de koning ingetrokken moeten worden.
Het NiNsee heeft Bosma als voorzitter van de Tweede Kamer "traditiegetrouw" uitgenodigd voor het leggen van een krans, schrijft de organisatie in de brief. Bosma heeft die uitnodiging geaccepteerd, aldus het NiNsee. Voor het publiek is het echter "onmogelijk" de rol van neutrale Kamervoorzitter en die van Kamerlid te scheiden, stelt het instituut.
Reactie gemeente
Tegen stadszender AT5 had Nooitmeer het ook over "excuses" die Bosma zou moeten maken, maar tegenover het ANP wilde ze dit niet zo zeggen.
De oproep om Bosma weg te houden bij de herdenking is ook aan de gemeente Amsterdam verstuurd. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn het NiNsee en de Kamer aan zet. "De burgemeester heeft vervolgens de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de herdenking veilig plaatsvindt."
Meer uit Politiek
HAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor het herstel van de watervoorziening in de verwoeste Gazastrook maakt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp, PVV) 10 miljoen euro vrij. Dat maakte ze woensdag bekend in een debat in de Tweede Kamer. Ze noemde de situatie op dit moment in de Gazastrook "catastrofaal".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."
12 uur geledenHAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
23 uur geleden