Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe voorstudie ontdekt van Vincent van Gogh

Nieuwe voorstudie ontdekt van Vincent van Gogh

AMSTERDAM (ANP) - Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuw werk kan worden toegeschreven aan Vincent van Gogh (1853-1890). Het gaat om een voorstudie voor de tekening Worn Out die de kunstschilder maakte in 1882. De tekening, die volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend is dan het uiteindelijke werk, is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.

De zogenoemde ‘Studie voor Worn Out’ is 48,8 bij 30 centimeter groot en laat een man zien die uitgeput op een stoel zit met zijn hoofd in zijn handen. Het werk is in het bezit van een particulier, die anoniem wil blijven. Hij vroeg het Van Gogh Museum in Amsterdam onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum, concludeert dat het werk stilistisch gezien moeiteloos past tussen de vele figuurstudies die Van Gogh maakte in zijn Haagse tijd. De link met Worn Out is volgens hem evident. De onderzoeker herkent verder de manier waarop de tekening tot stand is gekomen. "Ook qua materiaalgebruik kom je alles tegen wat je in een Van Gogh-tekening uit deze periode mag verwachten: dik timmermanspotlood als medium, grof aquarelpapier als drager, het naderhand fixeren met een mengsel van water en melk." Ook de achterzijde - waar beschadigingen zijn te zien op de hoekjes - passen bij de gebruikelijke manier waarop Van Gogh een vel papier op zijn tekenplank bevestigde, namelijk met propjes stijfsel.

Vrij zeldzaam

Worn Out is volgens het museum "een van de krachtigste figuurtekeningen uit Van Goghs Haagse periode". In brieven aan zijn broer Theo en vriend Anthon van Rappard beschreef Van Gogh al uitvoerig hoe deze tekening tot stand kwam. Volgens het museum geeft de studie een bijzonder kijkje in het werkproces.

Museumdirecteur Emilie Gordenker is blij met de vondst. "Het is vrij zeldzaam dat een nieuw werk aan Van Gogh wordt toegeschreven. We zijn trots dat we deze vroege tekening en het verhaal erover met de bezoekers van ons museum kunnen delen."

Laatste ontdekking

De laatste keer dat er een Van Gogh werd ontdekt, was in 2018. Het betrof de Parijse tekening 'De heuvel van Montmartre met steengroeve' van de Van Vlissingen Art Foundation. In 2013 werd voor het laatst een schilderij - wat zeldzamer is - toegevoegd aan het oeuvre van de kunstschilder; 'Zonsondergang bij Montmajour'.

De voorstudie is tot 2 januari te zien in de vaste collectiepresentatie, samen met Worn Out en andere werken van Van Gogh uit dezelfde tijd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

S10 in eerste halve finale Eurovisie Songfestival

TURIJN (ANP) - Zangeres S10 is ingedeeld in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De loting vond dinsdagmiddag plaats in het Italiaanse Turijn, waar de 66e editie van het muziekevenement dit jaar plaatsheeft.

18 uur geleden
Na auteursrechten verkoopt Bob Dylan ook publicatierechten songs

LOS ANGELES (ANP) - Bob Dylan heeft de masteropnamen van zijn hele back-catalogus verkocht aan Sony Music. Dat melden verschillende media, waaronder muziekvakblad Billboard Magazine. Volgens het blad heeft het werk van de singer/songwriter een waarde van zo’n 175 miljoen euro. Daarbij wordt uitgegaan van een jaarlijkse omzet van ruim 14 miljoen euro.

1 dag geleden
Cultuursector pleit voor latere sluitingstijden

DEN HAAG (ANP) - De cultuursector is blij waarschijnlijk weer open te mogen, maar pleit voor latere sluitingstijden dan het tijdstip van 22.00 uur dat in de uitgelekte plannen voor het versoepelen van de coronaregels wordt genoemd. Dat is om pieken in vervoers- en bezoekersstromen te vermijden, aldus Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. Deze organisatie vertegenwoordigt ruim vierhonderd organisaties en makers uit de creatieve en culturele sector.

1 dag geleden
Efteling wil 'grafzerk' van Kate Bush aan museum schenken

KAATSHEUVEL (ANP) - De Efteling gaat op zoek naar een speciale bestemming voor de 'grafzerk' van zangeres Kate Bush die in de tuin van het Spookslot staat. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten. "We denken nu aan bijvoorbeeld een museum of een andere bijzondere plek waar de zerk tot zijn recht komt", stelt hij.

1 dag geleden
Uslu praat woensdag met John De Mol over misstanden The Voice

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) praat aanstaande woensdag met Talpabaas John de Mol over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland, bevestigt haar woordvoerder. Waar het gesprek plaatsvindt, is nog niet bekend. De Mol zei afgelopen vrijdag al in te gaan op de uitnodiging van Uslu om te praten over de kwestie.

1 dag geleden
Loeki krijgt speciale gouden munt ter ere van 50e verjaardag

HOUTEN (ANP) - Ter ere van de 50e verjaardag van Loeki de Leeuw dit jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) een zeer gelimiteerde oplage van munten geslagen met daarop een beeltenis van het bekende reclameleeuwtje.

1 dag geleden
DI-RECT wint Popprijs 2021 op Eurosonic Noorderslag

DEN HAAG (ANP) - De Haagse band DI-RECT heeft de Popprijs 2021 gewonnen. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt tijdens de digitale editie van festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

3 dagen geleden