
Nieuwe coalitie in Zuid-Holland zegt 'sorry' tijdens eerste debat
DEN HAAG (ANP) - De nieuwe coalitie in de provincie Zuid-Holland heeft al tijdens eerste debat 'sorry' moeten zeggen. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte namens de vijf coalitiepartijen excuses voor het besluit om tijdens de bespreking van het coalitieakkoord alle moties van de oppositie sowieso weg te stemmen, ongeacht de inhoud daarvan. De BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA kregen daar stevige kritiek op.
"Er is aardig wat rumoer geweest de afgelopen uren omdat de coalitie had bedacht om alle moties af te keuren", zei Veentjer na een lange schorsing van de Statenvergadering. "We willen als coalitie hier sorry voor zeggen. We zijn niet transparant genoeg geweest. Ik hoop dat ons 'sorry' door jullie wordt geaccepteerd en dat we in de komende periode transparant met elkaar kunnen samenwerken."
Tijdens de bespreking van het coalitieakkoord waren de oppositiepartijen erachter gekomen dat de coalitie tegen alle moties zou gaan stemmen. De oppositie vond dat de vijf partijen dat vooraf hadden moeten melden. "Waar halen jullie de arrogantie vandaan?" aldus Ellen Verkoelen van 50PLUS. "Dit is respectloos." Anne Koning van de PvdA erkende dat de coalitiepartijen dit eigenlijk afgelopen maandag tijdens het fractievoorzittersoverleg al hadden moeten aangeven, maar ze benadrukte ook dat dit volgens haar niet het moment is voor moties.
Jaap Smit, de commissaris van de Koning, had de vergadering geschorst omdat het debat steeds grimmiger werd. Hij wees de Statenleden op hun verantwoordelijkheid voor "het vertrouwen en aanzien van de politiek". Na 'crisisoverleg' tussen de fractievoorzitters kwam de coalitie met excuses en besloot de oppositie de moties niet in stemming te brengen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe beoordeling voor onkruidbestrijder glyfosaat. Een nieuw onderzoek met ratten stelt dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) komt binnenkort met een oordeel over de studie, dat wil de BBB-minister afwachten.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) heeft na de escalatie in het Midden-Oosten gesproken met zijn Iraanse en Israëlische ambtsgenoten. Voor de ministerraad licht de demissionaire bewindsman niet toe wat hij met hen heeft besproken. Net als premier Dick Schoof roept de minister op tot de-escalatie na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof roept op tot "onmiddellijke de-escalatie" na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran. "Alarmerende aanvallen in het Midden-Oosten. Nederland roept alle partijen op om de rust te bewaren en zich te onthouden van verdere aanvallen en vergeldingen. In het belang van de stabiliteit in de regio is onmiddellijke de-escalatie noodzakelijk", liet de demissionaire minister-president op X weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet betreurt het dat Israël doelen in Iran heeft aangevallen. "Wij betreuren dat Israël tot deze stap nu is overgegaan", zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vlak voor het begin van de ministerraad. "Wij vinden het van belang dat het nu niet verder escaleert."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd dat de oorlog in het Midden-Oosten gaat escaleren nadat Israël is begonnen met een grote luchtaanval op Iran. Daarbij werden nucleaire installaties vernietigd en hoge militaire functionarissen gedood. Iran is met een tegenaanval begonnen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De leden van GroenLinks-PvdA hebben zich met een ruime meerderheid uitgesproken voor een voorstel om volgend jaar samen op te gaan in een nieuwe partij. Dat hebben de partijvoorzitters donderdag bekendgemaakt. Bij GroenLinks stemde 89 procent in, bij de PvdA 88 procent. Politiek leider Frans Timmermans noemde de uitslag "nog net niet Noord-Koreaans".
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige woordvoerder van de Tweede Kamer is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Ze werd ervan verdacht in de zaak-Arib vertrouwelijke stukken te hebben gelekt naar de pers. Volgens de rechter is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs dat Sonja K. inderdaad het lek was.
22 uur geleden