
Nieuw Wetboek van Strafvordering aangenomen in Tweede Kamer
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het nieuwe Wetboek van Strafvordering met grote meerderheid aangenomen. Het wetboek bepaalt wat bijvoorbeeld de politie en het OM mogen doen bij het opsporen, vervolgen en berechten van verdachten. Het oude wetboek stamt uit 1926 en is flink aangepast om het bij de tijd te brengen - een enorme wetgevingsoperatie.
De vele urenlange overleggen over het nieuwe wetboek waren dan ook gedetailleerder dan bij een gewoon wetsvoorstel gebruikelijk is. Deskundige Geert Knigge mocht aanschuiven in de debatten om uitleg te geven. Staatssecretaris Teun Struycken (Justitie) stelde ambtenaren beschikbaar om technische problemen in aanpassingen die Kamerleden voorstelden te verhelpen. De toon was in de debatten ook constructief.
"Dat is echt een voorbeeld van hoe het moet", zei de NSC-staatssecretaris onlangs tegen het ANP over de hulp van ambtenaren. "Zeker bij zo'n groot wetboek is het best wel lastig om iets te veranderen zonder ongelukjes te begaan. We zijn heel blij dat de leden van de Kamer die iets inhoudelijks wilden aanpassen het gesprek zijn aangegaan."
Debat
Een van de weinige felle momenten was vorige week in het plenaire debat over de wet. Toen kwam PVV'er Emiel van Dijk nog met drie voorstellen die volgens andere Kamerleden vergaande gevolgen hebben. D66-Kamerlid Joost Sneller betichtte Van Dijk van "moedwillige wetgevingssabotage".
Het kabinet wil dat het vernieuwde wetboek in 2029 in werking treedt. Dat geeft organisaties als de politie de tijd om zich erop voor te bereiden. Struycken: "Als het goed is merk je er als burger niet zo heel veel van, maar het raakt alle burgers."
Belang
Vooral verdachten, slachtoffers en nabestaanden zullen met de wet te maken krijgen, aldus Struycken. "Maar het is ook van breder belang, omdat het gaat over de bevoegdheden die de opsporing heeft." Als voorbeelden noemt de staatssecretaris afluisteren en telefoons aflezen.
Enkele weken geleden kwam de Autoriteit Persoonsgegevens nog met kritiek op het wetboek. Daarin worden belangrijke rechten en vrijheden niet genoeg beschermd, vindt de autoriteit. Het kabinet wil die kritiek later nog verwerken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het was een "krankzinnige nacht" in Scheveningen. Dat stelt voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond (NPB) op X. De ME moest donderdagavond in actie komen toen honderden jongeren in de kustplaats met elkaar op de vuist gingen. Groepen jongeren keerden zich ook tegen de politie. "Wat een geweld tegen politiemensen. Hoop dat iedereen veilig en heel thuis is gekomen", schrijft Kooiman.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Nederland is een plek gestegen en staat derde in de jaarlijkse persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières (RSF). Dat is onder meer te danken aan de veroordeling vorig jaar van zes verdachten van de moord op Peter R. de Vries. Ook het besluit van de overheid om af te zien van de btw-verhoging op media speelt mee.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Statiegeld Nederland opent deze maand twee eigen winkels waar consumenten hun statiegeldverpakkingen kunnen inleveren. Zij krijgen dan direct hun geld terug, waarbij contante uitbetaling ook een optie is. De eerste Statiegeld Retourshop opent op 9 mei in winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam, vanaf 14 mei kunnen bezoekers terecht aan de Vijzelgracht in Amsterdam.
3 uur geledenVOORSCHOTEN (ANP) - Bij een uitslaande schuurbrand aan de Papelaan in het Zuid-Hollandse Voorschoten zijn twee woningen beschadigd geraakt. Dat meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden op X.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke schietpartij donderdag in Rijswijk (Zuid-Holland) is een 41-jarige man uit Turkije, meldt de politie. De man zou bij een hotel van dichtbij zijn neergeschoten.
9 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Het slachtoffer van de schietpartij donderdag in Rijswijk is overleden, meldt de politie. Het incident gebeurde 's middags bij een hotel aan de Van Vredenburchweg in het park Overvoorde.
13 uur geledenHOUTEN (ANP) - Het warme lenteweer van donderdag heeft geen datumwarmterecord opgeleverd, meldt weerbureau Weeronline. Wel is met 27,4 graden in De Bilt en 29,5 graden in het Zeeuwse Westdorpe 1 mei de warmste dag tot nu toe dit jaar.
14 uur geleden