Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nieuw belastingplan VS eerlijker voor alle Amerikanen'

'Nieuw belastingplan VS eerlijker voor alle Amerikanen'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse belastingplan van de regering-Biden, waarbij onder andere de vennootschapsbelasting moet worden verhoogd, zal voor alle Amerikanen gunstiger uitpakken. Dat zei minister van Financiën Janet Yellen in een toelichting op de beoogde regelwijziging.

Volgens Yellen wordt met de aanpassingen voorkomen dat investeringen en winsten naar het buitenland worden verschoven. Daarnaast zou er meer geld overblijven voor het doen van kritieke investeringen in de VS.

Yellen borduurde met haar betoog voort op de voorstellen van president Joe Biden die 2250 miljard dollar aan infrastructuur wil uitgeven. Kosten die goeddeels door hogere belastingen moeten worden gedekt. Volgens Yellen zorgt het belastingplan ervoor dat in een periode van 10 jaar zo'n 2000 miljard dollar aan bedrijfswinsten door de fiscus extra worden opgehaald. Als ook de inspanningen worden beëindigd om winsten naar het buitenland te loodsen, zou dat de schatkist nog eens 700 miljard dollar op kunnen leveren.

Investeringsopgave

Daarmee zou de belastingwijziging in 15 jaar tijd genoeg opleveren om voor de grote investeringsopgave van Biden te betalen. "Onze belastinginkomsten zijn al op hun laagste niveau in generaties. En als ze verder zullen dalen, hebben we minder geld om te investeren in wegen, bruggen, breedbandinternet en onderzoek en ontwikkeling", aldus Yellen.

"Door te kiezen voor concurrentie op belastingen hebben we nagelaten om te concurreren op de vaardigheden van onze werknemers en de kracht van onze infrastructuur. Het is een zichzelf vernietigende concurrentiestrijd."

Het ministerie van Financiën kwam woensdag met een 17-pagina's tellend rapport dat waarschijnlijk moet dienen als een routekaart voor wetgevers en ambtenaren om het gecombineerde pakket van uitgaven en belastingvoorstellen in de komende maanden door het Congres te loodsen.

Minimumbelasting

De belangrijkste elementen van de plannen zijn een verhoging van het vennootschapsbelastingtarief van 21 naar 28 procent. Daarnaast moet een minimumbelasting worden opgelegd op zowel buitenlandse winsten als de binnenlandse winsten die bedrijven rapporteren aan aandeelhouders.

Vanwege de 50-50 stemverhouding in de Senaat kan Biden het zich niet permitteren dat ook maar een van de Democratische senatoren tegen het plan zou stemmen. Republikeinen spraken zich al uit tegen de voorstellen. Ook sommige gematigde Democraten zien de wijzigingen niet helemaal zitten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

ABN AMRO, Aegon en Ahold Delhaize centraal op drukke cijferdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs komen onder andere ABN AMRO, verzekeraar Aegon en supermarktconcern Ahold Delhaize woensdag met cijfers. Daarmee is het zo'n beetje de laatste drukke cijferdag over het eerste kwartaal op Beursplein 5.

14 minuten geleden
Autobranche pleit voor kilometerheffing om CO2-doelen te halen

AMSTERDAM (ANP) - Het huidige systeem van autobelastingen moet grondig veranderen om het halen van klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. Een vorm van kilometerheffing is daarbij onmisbaar, zegt een coalitie van autobrancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging, milieuorganisatie Natuur & Milieu, de ANWB en autoleasekoepel VNA. Voordat die nieuwe vorm van heffingen is ingevoerd, moet de aanschaf van elektrische auto's én zuinige benzineauto's worden gestimuleerd.

2 uur geleden
Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheidsfinanciën zijn in 2020 minder verslechterd dan in de meeste grote Europese landen. De uitgaven liepen weliswaar flink op vanwege de coronacrisis, maar de inkomsten daalden minder vergeleken met andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum

AMSTERDAM (ANP) - Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

2 uur geleden
Weer verliezen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw met rode cijfers gesloten door aanhoudende vrees bij beleggers voor een hogere inflatie en stijgende rente. De koersverliezen in de technologiesector op Wall Street van eerder op de handelsdag werden wel voor een groot deel weggepoetst.

6 uur geleden
Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

10 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

12 uur geleden