Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nibud: ongelijkheid tussen gemeentelijke regelingen voor armsten

Nibud: ongelijkheid tussen gemeentelijke regelingen voor armsten

UTRECHT (ANP) - Tussen de regelingen van verschillende gemeenten voor de armste inwoners zitten grote verschillen. Tot die conclusie komt het Nibud na een vergelijking tussen twintig gemeenten. Voor mensen die afhankelijk zijn van toeslagen om rond te komen is dit volgens de voorlichter voor geldzaken onrechtvaardig.

Een voorbeeld van een gemeentelijke regeling is de individuele inkomenstoeslag, die gemeenten uitkeren aan mensen die lange tijd een laag inkomen hebben ondanks pogingen meer te verdienen. Wie die toeslag kan krijgen, verschilt per gemeente. Zo kun je in de ene woonplaats de toeslag aanvragen als je inkomen even hoog is als het bijstandsniveau, terwijl dat in andere plaatsen al kan als je 110 of 130 procent van de bijstandsnorm verdient. Ook verschilt het per gemeente of koppels met of zonder kinderen evenveel krijgen als alleenstaanden, of meer.

De verschillen zijn aanzienlijk. Voor een paar met oudere kinderen vond het Nibud dat de individuele inkomenstoeslag in het ongunstigste geval 120 euro per jaar bedraagt, terwijl dat in de gemeente met de ruimste regeling oploopt tot 960 euro. Het gemiddelde ligt op 616 euro.

Kinderen

Ook bij gemeentelijke regelingen voor kinderen, zoals bijdragen voor onderwijs, sport of cultuur, ziet het Nibud verschillen. In de ene plaats hebben huishoudens hier pas recht op als ze maximaal 110 procent van de bijstandnorm verdienen, terwijl dat elders ook geldt voor gezinnen met inkomens tot 150 procent van die norm.

De verschillen lijken samen te hangen met de hoeveelheid bijstandsgerechtigden in een gemeente. Als er meer mensen zijn in de bijstand, zijn gemeenten minder ruimhartig met hun toeslagen voor de minima.

Decentralisatie

Volgens het Nibud wijzen de grote verschillen er ook op dat de decentralisatie van inkomensondersteuning voor ongelijkheid zorgt. Sinds 2015 hebben gemeenten er meer verantwoordelijkheden bij gekregen op dat vlak. Maar de regering zou er volgens het budgetinstituut goed aan doen een "nieuwe balans" te zoeken. Daarbij zou de Rijksoverheid de meeste taken op zich moeten nemen, zodat de verschillen verdwijnen.

"Dat je, ondanks het landelijke karakter van een regeling, in de ene gemeente een lager bedrag ontvangt dan in de andere rijmt niet met het gegeven dat alle huishoudens met een laag inkomen recht hebben op dezelfde basisvoorzieningen", oordeelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Meer uit Financieel

Transportbranche lijkt geen last te hebben van grenscontroles

DEN HAAG (ANP) - Vrachtwagenchauffeurs en andere transporteurs lijken geen last te hebben van de tijdelijke controles die vanaf maandag worden gehouden aan de grenzen met België en Duitsland. Het kabinet heeft die ingevoerd om migratie en mensensmokkel tegen te gaan.

1 uur geleden
Energieleverancier Eneco schrapt 350 banen

ROTTERDAM (ANP) - Energieleverancier Eneco schrapt 350 banen in verband met "veranderende marktomstandigheden". Daarbij wijst de onderneming onder meer op kosten voor materialen en de sterk gestegen lonen. Volgens Eneco moet het banenverlies eind maart 2026 afgerond worden.

1 uur geleden
Blokker-eigenaar Mirage Retail Group vraagt ook faillissement aan

AMSTERDAM (ANP) - Mirage Retail Group (MRG) heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Dat maakte de onderneming maandag bekend. Het is volgens MRG een direct gevolg van het eerder uitgesproken faillissement van dochterbedrijf Blokker.

2 uur geleden
Volkswagen blijft bij besparingseisen ondanks nieuwe stakingen

WOLFSBURG (ANP/DPA/AFP/RTR) - Bestuurders van Volkswagen houden vast aan hun eisen voor grote kostenbesparingen in aanloop naar nieuwe cao-onderhandelingen. Tegelijkertijd voeren medewerkers van de Duitse autofabrikant de druk op met nieuwe stakingen. Duizenden Volkswagen-medewerkers bij negen fabrieken in Duitsland hebben maandag het werk neergelegd. Vorige week werd ook al gestaakt in het escalerende conflict tussen vakbonden en Volkswagen.

2 uur geleden
Klanten energieleverancier HEM overgenomen door Clean Energy

AMSTERDAM (ANP) - De ongeveer 13.500 klanten van energieleverancier HEM worden overgenomen door Clean Energy. Dit meldt HEM in een reactie op het intrekken van de vergunningen door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Klanten krijgen volgens HEM een bericht van Clean Energy over de overname.

2 uur geleden
PostNL: verstuur kerstkaarten voor 18 december om grote drukte

DEN HAAG (ANP) - PostNL verwacht de komende weken weer grote drukte met het versturen van miljoenen kerstkaarten. Om al die post tijdig te kunnen bezorgen, roept de post- en pakketbezorger mensen op om hun kaarten voor woensdag 18 december te versturen.

3 uur geleden
De Volksbank sluit honderden filialen SNS en RegioBank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank is van plan om honderden filialen te sluiten van SNS en RegioBank. De stap maakt deel uit van de in november aangekondigde reorganisatie bij het moederbedrijf van SNS, ASN, BLG Wonen en RegioBank. De bank liet daarbij al weten dat het aantal SNS-winkels en vestigingen van RegioBank zou worden teruggebracht, maar het aantal was nog onbekend.

3 uur geleden