Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neergestoken Zuid-Koreaanse oppositieleider verlaat ziekenhuis

Neergestoken Zuid-Koreaanse oppositieleider verlaat ziekenhuis

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - De Zuid-Koreaanse oppositieleider Lee Jae-myung heeft woensdag het ziekenhuis verlaten, acht dagen nadat hij in zijn hals werd gestoken. Inmiddels is bevestigd dat de verdachte, die vastzit voor een poging tot moord, een politiek motief had.

De verdachte wilde volgens de politie voorkomen dat Lee president wordt en dat diens partij verkiezingen wint. Ook uitte de 67-jarige man ongenoegen over de manier waarop aanklachten tegen Lee zijn afgehandeld. Lee wordt verdacht van corruptie in zijn voormalige rol als burgemeester van Seongnam.

Volgens de politie had de verdachte de aanval maandenlang voorbereid. Hij had het mes in april gekocht en Lee sinds juni vijf keer gevolgd. De man had zich voorgedaan als een aanhanger van de politicus. De steekpartij vond op 2 januari plaats tijdens een bezoek van Lee aan de zuidelijke havenstad Busan. De verdachte stak de politicus in zijn hals, nadat hij zich voordeed als iemand die een handtekening wilde.

Zuid-Koreanen gaan in april naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de conservatieve PPP van president Yoon Suk-yeol en Lee's Democratische Partij. Lee verloor de presidentsverkiezingen van 2022 nipt van Yoon. Hij doet naar verwachting in 2027 opnieuw mee aan de race om het presidentschap.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

4 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

4 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

5 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

7 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

8 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

11 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

11 uur geleden