Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

Aan de conferentie deden 193 landen mee. Tadzjikistan was naast Nederland de andere medeorganisator.

De afspraken lopen sterk uiteen, maar liggen vaak in het verlengde van duurzame doelen van de VN. Zo is onder meer afgesproken meer kennis te delen, het WASH-hygiëneprogramma uit te breiden naar meer regio’s en drinkwater betaalbaar te houden. Ook gaat de natuur vaker als oplossing in plaats van belemmering worden gebruikt voor waterbeheersing en komt er meer aandacht voor waterkwaliteit.

Maatregelen

Ook Nederland heeft bijgedragen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt, zodat Ethiopië, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda watergerelateerde rampen beter kunnen opvangen. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) richtte een panel op, waar verschillende landen maar ook investeerders kennis kunnen uitwisselen en meer kunnen samenwerken.

Volgens Harbers is "de tijd van mooie woorden nu echt voorbij" en moeten partijen aan de slag met de actiepunten. Schreinemacher zegt dat de maatregelen "in Nederland, maar zeker ook internationaal nodig zijn". "Het is nu een kwestie van doorzetten en elkaar scherp houden, zodat alle initiatieven ook echt leiden tot beter watergebruik." Beiden kijken "tevreden" terug op de conferentie.

Hoger tempo

Harbers zei eerder al tegen het ANP niet bang te zijn dat landen zich niet aan de toezeggingen zullen houden. "Andere landen zeggen nu ook: dit moet niet te lang duren." De vorige waterconferentie was in 1977, maar Harbers verwacht nu een hoger tempo voor het nemen van verdere actie.

Hoewel de afspraken niet hard af te dwingen zijn, worden ze volgens Harbers toch nageleefd omdat landen elkaar erop aanspreken. Een diplomatieke bron zegt dat conferenties zoals deze vooral effectief zijn omdat landen niet voor elkaar onder willen doen. "Het lijkt alsof er alleen maar wordt gepraat, maar je zet al die mensen bij elkaar en ze willen wel laten zien dat ze iets gedaan hebben. Dat is de belangrijkste kracht van zo’n conferentie."

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

10 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden