
‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen
NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.
Aan de conferentie deden 193 landen mee. Tadzjikistan was naast Nederland de andere medeorganisator.
De afspraken lopen sterk uiteen, maar liggen vaak in het verlengde van duurzame doelen van de VN. Zo is onder meer afgesproken meer kennis te delen, het WASH-hygiëneprogramma uit te breiden naar meer regio’s en drinkwater betaalbaar te houden. Ook gaat de natuur vaker als oplossing in plaats van belemmering worden gebruikt voor waterbeheersing en komt er meer aandacht voor waterkwaliteit.
Maatregelen
Ook Nederland heeft bijgedragen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt, zodat Ethiopië, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda watergerelateerde rampen beter kunnen opvangen. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) richtte een panel op, waar verschillende landen maar ook investeerders kennis kunnen uitwisselen en meer kunnen samenwerken.
Volgens Harbers is "de tijd van mooie woorden nu echt voorbij" en moeten partijen aan de slag met de actiepunten. Schreinemacher zegt dat de maatregelen "in Nederland, maar zeker ook internationaal nodig zijn". "Het is nu een kwestie van doorzetten en elkaar scherp houden, zodat alle initiatieven ook echt leiden tot beter watergebruik." Beiden kijken "tevreden" terug op de conferentie.
Hoger tempo
Harbers zei eerder al tegen het ANP niet bang te zijn dat landen zich niet aan de toezeggingen zullen houden. "Andere landen zeggen nu ook: dit moet niet te lang duren." De vorige waterconferentie was in 1977, maar Harbers verwacht nu een hoger tempo voor het nemen van verdere actie.
Hoewel de afspraken niet hard af te dwingen zijn, worden ze volgens Harbers toch nageleefd omdat landen elkaar erop aanspreken. Een diplomatieke bron zegt dat conferenties zoals deze vooral effectief zijn omdat landen niet voor elkaar onder willen doen. "Het lijkt alsof er alleen maar wordt gepraat, maar je zet al die mensen bij elkaar en ze willen wel laten zien dat ze iets gedaan hebben. Dat is de belangrijkste kracht van zo’n conferentie."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) mag de opvang van de zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne beëindigen, oordeelt de Raad van State in drie uitspraken. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het gaat hierbij om mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die zijn gevlucht nadat het land werd binnengevallen door Rusland in 2022. Zij kregen net als de gevluchte Oekraïners tijdelijke bescherming in Nederland.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.
19 uur geleden