Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

Aan de conferentie deden 193 landen mee. Tadzjikistan was naast Nederland de andere medeorganisator.

De afspraken lopen sterk uiteen, maar liggen vaak in het verlengde van duurzame doelen van de VN. Zo is onder meer afgesproken meer kennis te delen, het WASH-hygiëneprogramma uit te breiden naar meer regio’s en drinkwater betaalbaar te houden. Ook gaat de natuur vaker als oplossing in plaats van belemmering worden gebruikt voor waterbeheersing en komt er meer aandacht voor waterkwaliteit.

Maatregelen

Ook Nederland heeft bijgedragen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt, zodat Ethiopië, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda watergerelateerde rampen beter kunnen opvangen. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) richtte een panel op, waar verschillende landen maar ook investeerders kennis kunnen uitwisselen en meer kunnen samenwerken.

Volgens Harbers is "de tijd van mooie woorden nu echt voorbij" en moeten partijen aan de slag met de actiepunten. Schreinemacher zegt dat de maatregelen "in Nederland, maar zeker ook internationaal nodig zijn". "Het is nu een kwestie van doorzetten en elkaar scherp houden, zodat alle initiatieven ook echt leiden tot beter watergebruik." Beiden kijken "tevreden" terug op de conferentie.

Hoger tempo

Harbers zei eerder al tegen het ANP niet bang te zijn dat landen zich niet aan de toezeggingen zullen houden. "Andere landen zeggen nu ook: dit moet niet te lang duren." De vorige waterconferentie was in 1977, maar Harbers verwacht nu een hoger tempo voor het nemen van verdere actie.

Hoewel de afspraken niet hard af te dwingen zijn, worden ze volgens Harbers toch nageleefd omdat landen elkaar erop aanspreken. Een diplomatieke bron zegt dat conferenties zoals deze vooral effectief zijn omdat landen niet voor elkaar onder willen doen. "Het lijkt alsof er alleen maar wordt gepraat, maar je zet al die mensen bij elkaar en ze willen wel laten zien dat ze iets gedaan hebben. Dat is de belangrijkste kracht van zo’n conferentie."

Meer uit Politiek

Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode gaan maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

26 minuten geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

2 uur geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

3 uur geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

5 uur geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

5 uur geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

6 uur geleden
Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

8 uur geleden