Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse producten lijken via Turkije toch in Rusland te komen

Nederlandse producten lijken via Turkije toch in Rusland te komen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven omzeilen mogelijk op grote schaal de sancties tegen Rusland. Turkije lijkt te zijn uitgegroeid tot een van de favoriete sluiproutes om voor Rusland verboden producten toch dat land in te krijgen.

Dat valt te af te leiden uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal van 2023 werd er voor 869 miljoen euro aan Nederlandse producten die op de EU-sanctielijst staan, naar Turkije geëxporteerd. Dit is 91 procent meer dan twee jaar eerder.

Alles wijst erop dat Nederlandse bedrijven zo de sancties tegen Rusland op grote schaal omzeilen. "Daar heeft het inderdaad alle schijn van", bevestigt een woordvoerder van het CBS. "Maar we kunnen het niet hard maken."

Verboden producten

Sinds de oorlog in Oekraïne mogen vanuit EU-landen veel goederen niet meer naar Rusland worden geëxporteerd. De uitvoer van Nederlandse producten naar Rusland is daardoor met 63 procent gedaald.

De sancties tegen Rusland lijken echter op grote schaal via omringende landen te worden omzeild. Zo groeide de export van Nederlandse producten naar Kazachstan, Belarus, Armenië, Kirgizië en Oezbekistan in het tweede kwartaal van 2023 met 75 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Tot de verboden producten behoren onder meer microchips, transportmaterieel, drones, dure auto's, jachten, juwelen en kleding. Ook kantoormachines zoals tekstverwerkers, rekenmachines en kassa's staan op de sanctielijst. Rusland was in het tweede kwartaal van 2021 nog de op een na grootste afnemer van Nederlandse kantoormachines. Gedurende dit kwartaal bedroeg het Turkse aandeel 3,5 procent. Twee jaar later is Turkije uitgegroeid tot de op een na grootste afnemer. Hetzelfde geldt voor vrachtwagens en bussen. Waar de export naar Rusland ophield, nam die naar Turkije toe.

Meer uit Financieel

Chocolademaker Mondelēz wil uitstel Europese ontbossingswet

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".

39 minuten geleden
Topman Air France-KLM stelt vakbonden gerust over overname SAS

PARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.

41 minuten geleden
FIOD onderzoekt groothandel om schending sancties tegen Rusland

UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.

1 uur geleden
AEX-index daalt in afwachting deadline heffingen VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

2 uur geleden
Rapport: wereldwijd 30 miljard toeristische trips in 2034

LONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.

2 uur geleden
Nederlanders doen meer betalingen met bankpas, ook groei online

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.

3 uur geleden
Trump stuurt brieven over eenzijdige tarieven naar landen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.

3 uur geleden