Nederlandse grootbanken houden spaarrentes laag, stelt waakhond
DEN HAAG (ANP) - De spaarrentes in Nederland blijven achter doordat het overgrote deel van de Nederlandse spaarders maar één spaarrekening bij een Nederlandse grootbank heeft en weinig overstapt naar banken die een hogere rente bieden. Daardoor kunnen grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank de spaarrentes laag houden. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd.
Het drietal banken heeft het overgrote deel van de Nederlandse spaarmarkt in handen. Ze houden elkaars rentetarieven in de gaten en volgen elkaar op de voet. Het gevolg daarvan is een gebrek aan concurrentie. Hoewel de ACM niet spreekt over kartelvorming, "is het effect vergelijkbaar".
Omdat de ACM zelf geen bevoegdheden heeft om maatregelen te nemen, roept de waakhond de wetgever op om wat te doen. Daarbij beveelt de ACM de wetgever aan om de informatievoorziening door banken transparanter te maken, de gekoppelde verkoop van betaal- en spaarproducten te verbieden en een verplichte overstapservices bij banken te creëren.
Tevredenheid onder spaarders
Ondanks de lage rentes is de meerderheid van de spaarders tevreden bij hun huidige bank, volgens de ACM. Tegelijkertijd lijkt een deel zich wel onbewust van andere spaarmogelijkheden met hogere rentes. Zo bieden buitenlandse banken soms meer dan 3 procent rente, terwijl Rabobank bijvoorbeeld maar 1,7 procent aanbiedt en ING 1,5 procent.
De hoogte van de spaarrentes in Nederland is al langer een punt van discussie. Vorig jaar boekten Nederlandse banken recordwinsten door de rentestijgingen, terwijl spaarders daar maar weinig van merkten. Dat komt volgens ABN AMRO doordat er buffers opgebouwd moeten worden voor slechtere tijden. Daarbij wijst Rabobank ook naar de financiële gezondheid van banken die lang onder druk stond en nu weer moet herstellen. ING verklaarde dat de spaarrentes laag blijven door hogere kosten en door wat concurrenten in de markt doen.
Meer uit Financieel
HAMBURG (ANP) - De trek in een kop koffie blijft komend jaar onder druk staan. De koffieverkoop daalde tijdens de coronapandemie en is in belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika niet volledig hersteld, denkt 's werelds grootste koffiehandelaar.
56 minuten geledenWOERDEN (ANP) - De vraag naar warmtepompen neemt in de laatste maanden van dit jaar sterk toe. Installateurs zagen de vraag toenemen met zo'n 50 procent sinds bekend werd dat de subsidie voor warmtepompen vanaf volgend jaar omlaag gaat. Dat bevestigt brancheorganisatie Techniek Nederland.
1 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief met een half procentpunt verlaagd. Dat is de grootste verlaging sinds januari 2015. De Swiss National Bank (SNB) wil met de lagere leenkosten de economie ondersteunen. Ook wil de centrale bank de verwachte renteverlagingen van andere centrale banken in de wereld voorblijven om de stijging van de Zwitserse frank te beperken.
1 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO behoorde donderdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De bank werd door de kenners van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs op de verkooplijst gezet en verloor 1,1 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was verder terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen.
2 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Korean Air Lines kan de fusie met zijn kleinere concurrent Asiana Airlines voor 1,8 biljoen won (1,2 miljard euro) afronden. De deal hing nog af van goedkeuring door Amerikaanse mededingingsautoriteiten, maar justitie in de Verenigde Staten heeft geen bezwaren tegen de samenvoeging.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt donderdag vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen. De ECB hoopt met de lagere leenkosten de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen aan te jagen en de economie te ondersteunen. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone zal waarschijnlijk met een kwart procentpunt worden teruggeschroefd tot 3 procent.
2 uur geleden