
'Nederlandse financiële stelsel vooralsnog stabiel genoeg'
DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse financiële stelsel is vooralsnog stabiel genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De risico's zijn beperkt door de goede uitgangspositie vóór de crisis en dankzij het steunbeleid van de overheid. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB), dat de risico's voor de financiële markten in kaart heeft gebracht.
Tot nu toe heeft de overheid een vloed aan faillissementen voorkomen met steunpakketten. Daardoor kunnen banken volgens het CPB mogelijke verliezen opvangen bij een stijging van het aantal faillissementen.
De Nederlandse overheidsschuld is als gevolg van de steunpakketten sterk gestegen, net als in de rest van Europa. Het risico op een nieuwe eurocrisis is volgens het planbureau kleiner dan in 2012. Dat komt onder meer door de inzet van het Europese herstelfonds van 750 miljard euro.
Risico's
Er zijn ook gevaren. Zo zorgt de zoektocht naar rendement op de kapitaalmarkten voor risico's. Die wordt gedreven door de lage rente en daardoor lijkt veel geld op de aandelenmarkten en obligatiemarkten terecht te zijn gekomen, aldus het CPB. Dat kan bij een prijscorrectie leiden tot verliezen bij beleggers.
Het planbureau wijst ook op toenemende cyberrisico's door de steeds verdergaande digitalisering van het financiële systeem. Daarnaast is de bedreiging voor de digitale veiligheid groter geworden doordat mensen sinds de coronapandemie meer thuiswerken.
Meer uit Financieel
GRONINGEN (ANP) - Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer omkoping en witwassen heeft een "enorme impact" op voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. "Ik heb 25 jaar een van de grootste ondernemingen van Nederland aangestuurd en van de ene op de andere dag lag ik eruit omdat ik van mijn bed werd gelicht. Tot op de dag van vandaag begrijp ik er niks van dat ik in deze zaak zit", zei Van Eerd geëmotioneerd aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak in Groningen.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties zien niet dat de oorlog tussen Israël en Iran invloed heeft op de vraag van vakantiegangers naar andere bestemmingen in het Midden-Oosten. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR is er vooralsnog geen impact op de boekingen en de vraag naar bestemmingen als Egypte, Jordanië of Dubai.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo had maandag een korte storing waardoor mobiele klanten problemen konden ondervinden met hun internet. Volgens een woordvoerster duurde het probleem circa een kwartier.
3 uur geledenASTEN (ANP) - Er is nog geen zicht op de afronding van de verkoop van de vakantieparken van Peter Gillis. Erik Braun, de advocaat van Gillis, geeft aan dat er ontwikkelingen zijn, maar kan niet zeggen wanneer meer duidelijk wordt over de deal met de koper van de parken. Deze koper wilde eerder niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Unilever neemt Dr. Squatch over. Met dat Amerikaanse merk voor onder meer handgemaakte zeep breidt het Britse was- en levensmiddelenconcern verder uit op het gebied van persoonlijke verzorging.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo lijkt te kampen met een storing. Via de website Allestoringen.nl laten duizenden mensen maandag rond het middaguur weten problemen te ondervinden met onder meer hun mobiele internet.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven in het Midden-Oosten volgen de ontwikkelingen in de regio nauwlettend na de Amerikaanse luchtaanvallen op Iraanse nucleaire faciliteiten. Iran heeft met vergeldingsacties gedreigd, waaronder het afsluiten van de belangrijke vaarroute Straat van Hormuz.
5 uur geleden