
Nederlandse F-16's naar Roemenië om daar Oekraïners te trainen
VILNIUS (ANP) - Nederland stuurt F-16's naar Roemenië om daar Oekraïense piloten op te leiden. Voordien krijgen de Oekraïners vanaf volgende maand een voorbereidende training in Denemarken, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren.
"We zullen helpen in het opzetten van het trainingscentrum" dat in Roemenië verrijst, meldt Ollongren op de NAVO-top in Litouwen. In het buurland van Oekraïne worden de komende jaren Oekraïners vertrouwd gemaakt met de F-16, maar ook piloten van andere bondgenoten.
Ollongren gaat "ervan uit dat het in ieder geval zes tot acht maanden duurt voordat ze zo'n F-16 kunnen besturen en ook kunnen onderhouden". Dat is al een spoedcursus, maar de Oekraïners zijn getrainde piloten en hebben zich als "snelle leerlingen" bewezen. Daarna dringt zich volgens de minister logischerwijs de vraag naar de levering van F-16's aan Oekraïne op, maar daarvoor moeten de Verenigde Staten nog toestemming geven.
Cruciaal
De 'F-16-coalitie' die Nederland samen met Denemarken aanvoert, is inmiddels gegroeid tot elf landen. Na het Verenigd Koninkrijk, België, Noorwegen, Polen, Portugal, Canada, Luxemburg en dus ook Roemenië sluit ook Zweden zich aan.
Niet al deze landen hebben F-16's. Dus ze kunnen niet allemaal trainingsvliegtuigen leveren, laat staan op termijn toestellen naar Oekraïne sturen. Daarvoor kijken veel bondgenoten naar Nederland, omdat daar tientallen F-16's worden afgedankt zonder nieuwe bestemming.
Oekraïne vraagt al lange tijd met klem om F-16's in de hoop daarmee meester te kunnen worden van het luchtruim. Dat kan cruciaal zijn voor het verloop van de oorlog tegen Rusland.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP) - De kardinalen die een nieuwe paus gaan kiezen, staan op het punt te beginnen aan het conclaaf. Ze hebben zich verzameld in een kapel van het Apostolisch Paleis van waaruit ze niet veel later in processie naar de Sixtijnse Kapel gaan.
52 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Israël hebben de mogelijkheid besproken dat er in Gaza uiteindelijk een tijdelijk bestuur komt onder Amerikaanse leiding. Dat zeggen vijf bronnen tegen persbureau Reuters.
1 uur geledenDUBLIN (ANP) - Zes Europese landen hebben zich in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische plannen voor de bezetting van de Gazastrook. De buitenlandministers van Ierland, IJsland, Noorwegen, Luxemburg, Slovenië en Spanje "wijzen elke demografische of territoriale verandering in Gaza krachtig af".
2 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe Duitse regering moet nog dit jaar veel meer uitgeven aan defensie, vindt defensieminister Boris Pistorius volgens ingewijden. Hij zou zijn begroting willen opschroeven van ongeveer 52 naar meer dan 60 miljard euro.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om "onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen" te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het plan van Israël om de hulp aan Gaza aan particuliere beveiligingsbedrijven over te laten. Dat zou het Israëlische veiligheidskabinet zondag hebben besloten. Dat druist in "tegen de humanitaire beginselen, zoals die door VN-organisaties en humanitaire partners zijn onderstreept", stellen EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissarissen Dubravka Šuica (Middellandse Zeegebied) en Hadja Lahbib (Paraatheid en Crisisbeheer) in een gezamenlijke verklaring.
3 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan zegt zich terughoudend te hebben opgesteld tijdens de Indiase aanvallen. "Ongeveer 75 tot 80 Indiase gevechtsvliegtuigen namen deel aan de aanval, waarvan Pakistan er slechts vijf neerhaalde terwijl ze projectielen afwierpen, inclusief twee Indiase drones", zei minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar volgens de krant Dawn tegen de pers.
3 uur geleden