Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands bierflesje krijgt recyclingprijs

Nederlands bierflesje krijgt recyclingprijs

DEN HAAG (ANP) - Het bruine Nederlandse bierflesje heeft een Europese prijs voor herbruikbare verpakkingen gekregen. De European Refillable Award werd uitgedeeld aan het flesje omdat dit een voorbeeld is voor andere verpakkingen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw maken de Nederlandse bierbrouwers gebruik van dezelfde flesjes, de zogeheten Bruine Nederlandse Retourfles (BNR). Die worden na gebruik weer ingenomen en kunnen tot veertig keer worden schoongemaakt en hervuld.

Het systeem werd opgezet om een dreigend glastekort het hoofd te bieden. Daarbij werd er een licentiesysteem bedacht waardoor er nieuwe brouwerijen kunnen toetreden. Tussen de 45 en 55 procent van al het bier dat in Nederland werd verkocht zit in de bekende bruine statiegeldfles. De jury van de prijs prees verder de milieuvoordelen. Omdat de flessen op veel plekken ingeleverd kunnen worden en door veel brouwerijen worden gebruikt, is veel minder transport nodig.

Koepelorganisatie Nederlandse Brouwers werkt aan manieren om het gedeelde bierflesje ook voor kleinere brouwerijen interessant te maken. Die hebben nu vaak geen eigen spoelsysteem en kunnen daardoor niet meedoen. Ook werkt Nederlandse Brouwers met de supermarkten aan een manier om de flessen nog effectiever in te zamelen waardoor ze vaker hergebruikt kunnen worden en nog milieuvriendelijker worden.

Meer uit Financieel

Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

52 minuten geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

2 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

2 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

4 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

6 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

7 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

8 uur geleden