Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders boeken minder vakanties door coronazorgen

Nederlanders boeken minder vakanties door coronazorgen

ROTTERDAM (ANP) - Nederlanders boeken sinds vorige week minder vakanties. Volgens meerdere reisorganisaties en branchevereniging ANVR wachten mensen even af door zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen en de kleurcode van Nederland op de Europese coronakaart. Tot veel annuleringen of omboekingen leidde de situatie nog niet.

Review- en boekingswebsite Zoover zegt dat de reisbranche deze maand weer is ingestort en meldt een afname van het aantal boekingen van 25 procent op zijn platform in een week tijd. TUI meldt geen percentages, maar spreekt van "een dip" sinds de berichtgeving over code rood toenam. Sunweb ziet daarnaast ook een toename in het aantal vragen vanuit klanten en legt de schuld bij de onrust die het kabinet vorige week zaaide over de mogelijke verandering van de kleurcode. Corendon ziet sinds afgelopen donderdag een afname van boekingen voor de korte termijn en zegt dat dat sinds zondag leidt tot een toename van vakanties in september en oktober.

Brancheorganisatie ANVR geeft aan de verminderde vraag te herkennen. Mensen zouden door berichtgeving over code rood onzekerder worden. "Maar wij proberen ook aan te geven dat code rood niet hoeft te betekenen dat je niet kunt reizen." Volgens een woordvoerster kunnen mensen met een iets gedegenere voorbereiding alsnog van een vakantie genieten. Zij raadt aan om de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden om te kijken wat de maatregelen per vakantieland zijn.

Weinig beschikbaar

De onzekerheid zorgde er volgens Zoover voor dat het eigen land op basis van zoekopdrachten op het platform voor Nederlanders weer de populairste vakantiebestemming is. Toch ziet Zoover nog geen stormloop op boekingen. "Er is ook nog maar erg weinig beschikbaar", zegt directeur Judith Eyck.

Nadat Nederland de eerste maanden van dit jaar qua zoekgedrag de populairste bestemming was, kenden reizen naar Frankrijk, Spanje en Griekenland de afgelopen maand de meeste belangstelling. In juni werd bij Zoover tien keer zoveel geboekt als in het volledige eerste kwartaal. Dat komt volgens de website doordat de reisadviezen voor populaire bestemmingen werden versoepeld. Voor bijna alle bestemmingen zaten de boekingen half juni weer op het niveau van 2019.

Angst

Maar de angst voor een rode kleurcode op de Europese coronakaart zorgde voor een afname van het aantal boekingen. "Mensen zijn bang dat er op hun vakantiebestemmingen bijzondere maatregelen gaan gelden", zegt Eyck. "Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt." Zij verwacht dat het aantal annuleringen toeneemt zodra het Nederlandse reisadvies voor vakantielanden oranje wordt.

Zoover biedt naar eigen zeggen 15.000 pakketreizen aan namens bijna alle reisorganisaties. Ook kijken jaarlijks bijna 30 miljoen bezoekers via de website naar bestemmingen.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

8 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

9 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

10 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

12 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

12 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

13 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

13 uur geleden