Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland wil 150 miljoen euro neerleggen voor topstuk Rembrandt

Nederland wil 150 miljoen euro neerleggen voor topstuk Rembrandt

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid wil het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt kopen en "voorgoed in het publieke domein brengen". Het werk is nu in het bezit van de familie Rothschild. Het doek stamt uit 1636 en de waarde wordt geschat op 165 miljoen euro.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft dat het 150 miljoen euro wil uittrekken voor de koop. Het ministerie wil de begroting hiervoor wijzigen en heeft het voorstel daartoe woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook springt de Vereniging Rembrandt bij voor 15 miljoen euro en wordt 10 miljoen euro betaald uit het Rijksmuseum Fonds.

De familie Rothschild wilde het werk al in 2019 verkopen, maar de Franse staat bestempelde het doek als "nationale schat" waardoor het 30 maanden de tijd kreeg om het zelf aan te schaffen. Maar daar zag Frankrijk van af. Als de verkoop aan Nederland doorgaat, dan zal De Vaandeldrager op tournee gaan langs alle Nederlandse provincies. Vervolgens zal het een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Ontbrekende schakel

De Vaandeldrager is een zelfportret van Rembrandt, waarin hij zichzelf volgens het ministerie "rebels en vol bravoure" afbeeldt. "Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht."

"Met de aankoop van dit schilderij kan een ontbrekende schakel in het overzicht van het leven van Rembrandt en zijn ontwikkeling als kunstenaar worden toegevoegd aan de Collectie Nederland", schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Kamer. Ze hoopt dat "zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten", mocht de koop doorgaan.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Binair 1 maand geleden
Ik bekijk het anders. We zijn nu in deze tijd druk bezig de huidige machthebbers van traagheid te beschuldigen. Nu zie je dat dit dus al een oud probleem is in Nederland. immers hadden ze het schilderij gelijk gekocht nadat Rembrant het af had , had tie waarschijnlijk nog een x aantal florijnen erbij gegeven.
Kenna 1 maand geleden
Ze zouden voor dit soort zaken een crowdfunding moeten starten, halen ze niet genoeg geld op dan dan heeft het volk gesproken en word het niet aangeschaft. Nu heeft het volk niets te zeggen over aankopen terwijl we claimen een democratie te zijn
JoMePi 1 maand geleden
Neeee dat willen we helemaal niet zoveel geld uitgeven aan een schilderijtje

Meer uit Entertainment

Aangifte tegen regisseur The Voice of Holland vanwege aanranding

HILVERSUM (ANP) - Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving hierover van het AD. Het is de eerste aangifte tegen de regisseur in de zaak rond vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice.

3 uur geleden
Theaters open, maar met minder voorstellingen en publiek

UTRECHT (ANP) - Theaters zijn weer open, maar met minder voorstellingen en publiek. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder theaters in Zeeland, Utrecht, Groningen en Limburg. Theaters mogen sinds woensdag weer open, maar wel maar tot 22.00 uur. Daarnaast moet publiek op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Theaters moeten hierdoor veel voorstellingen verplaatsen of annuleren, publiek afzeggen en krijgen bovendien te maken met artiesten die niet onder de huidige maatregelen kunnen of willen optreden.

10 uur geleden
OM eist werkstraf tegen Lil Kleine vanwege mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist tegen rapper Lil Kleine een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken wegens mishandeling. De 27-jarige rapper wordt ervan beschuldigd op 6 december 2019 samen met twee mannen uit Boxtel een andere man te hebben mishandeld in een nachtclub in Amsterdam.

12 uur geleden
LINDA. wist langer van mogelijk wangedrag Ali B

NAARDEN (ANP) - Het blad LINDA. kreeg in juni 2020 al signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door rapper Ali B. Dat bevestigt een woordvoerster van het blad na berichtgeving van de Volkskrant hierover. LINDA. sprak in 2020 met twee vrouwen die hier naar eigen zeggen mee te maken hadden gehad, schrijft de krant. Een van hen, een oud-deelnemer van The Voice, zei door Ali B te zijn verkracht.

14 uur geleden
Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing

HILVERSUM (ANP) - De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in Hilversum. Vanwege het coronavirus was er geen publiek bij de uitreiking aanwezig.

1 dag geleden
De zevende zus van Riley bestverkochte boek 2021

AMSTERDAM (ANP) - De zevende zus van Lucinda Riley is met 300.000 exemplaren het bestverkochte boek van het afgelopen jaar. Riley, die op 11 juni 2021 stierf, staat voor het vierde jaar op rij met een boek op de eerste plaats. Ze staat in totaal vijftien keer in de 24e Top 100 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

1 dag geleden
VSCD: uur extra open zorgt voor meer voorstellingen en publiek

AMSTERDAM (ANP) - Voor de culturele sector maakt een sluitingstijd van 23.00 uur in plaats van 22.00 uur uit, omdat theaters zo meer voorstellingen kunnen draaien. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Bovendien kunnen voorstellingen dan doordeweeks later beginnen, zodat het publiek gemakkelijker na werk naar een voorstelling kan komen kijken.

1 dag geleden