Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland wil 150 miljoen euro neerleggen voor topstuk Rembrandt

Nederland wil 150 miljoen euro neerleggen voor topstuk Rembrandt

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid wil het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt kopen en "voorgoed in het publieke domein brengen". Het werk is nu in het bezit van de familie Rothschild. Het doek stamt uit 1636 en de waarde wordt geschat op 165 miljoen euro.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft dat het 150 miljoen euro wil uittrekken voor de koop. Het ministerie wil de begroting hiervoor wijzigen en heeft het voorstel daartoe woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook springt de Vereniging Rembrandt bij voor 15 miljoen euro en wordt 10 miljoen euro betaald uit het Rijksmuseum Fonds.

De familie Rothschild wilde het werk al in 2019 verkopen, maar de Franse staat bestempelde het doek als "nationale schat" waardoor het 30 maanden de tijd kreeg om het zelf aan te schaffen. Maar daar zag Frankrijk van af. Als de verkoop aan Nederland doorgaat, dan zal De Vaandeldrager op tournee gaan langs alle Nederlandse provincies. Vervolgens zal het een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Ontbrekende schakel

De Vaandeldrager is een zelfportret van Rembrandt, waarin hij zichzelf volgens het ministerie "rebels en vol bravoure" afbeeldt. "Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht."

"Met de aankoop van dit schilderij kan een ontbrekende schakel in het overzicht van het leven van Rembrandt en zijn ontwikkeling als kunstenaar worden toegevoegd aan de Collectie Nederland", schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Kamer. Ze hoopt dat "zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten", mocht de koop doorgaan.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

10 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

10 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

10 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden