Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland stemt ook voor besturen van 21 waterschappen

Nederland stemt ook voor besturen van 21 waterschappen

DEN HAAG (ANP) - Naast de verkiezing van de Provinciale Staten (PS), kunnen ruim 13 miljoen stemgerechtigden woensdag ook stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Daarin worden de algemene besturen van de 21 waterschappen gekozen.

Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Het algemeen bestuur bestaat uit 18 tot 30 leden. Het grootste deel daarvan wordt gekozen bij de verkiezingen. Vier plekken zijn ingeruimd voor de zogenoemde geborgde zetels. De zetels komen toe aan boeren en beheerders van natuurterreinen.

Tot de taken van de waterschappen behoren het beheer van dijken en sluizen om Nederland te beschermen tegen overstromingen, het zuiveren van afvalwater, en zorg dragen voor voldoende water. Bijvoorbeeld door water op te slaan bij droogte en water weg te pompen als het veel regent. Ook regelen de waterschappen dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is voor mens, plant en dier.

Net als bij de verkiezingen voor de PS doet de BoerBurgerBeweging (BBB) het goed in de peilingen van de waterschapsverkiezingen. De partij belooft "op te komen voor het platteland". Op de kandidatenlijsten staan veel vertegenwoordigers met een boerenachtergrond.

Meer uit Binnenland

Inspectie: jonge asielzoekers hebben betere hulp nodig

UTRECHT (ANP) - Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, hebben betere hulp nodig. De voogdijorganisatie Nidos moet de begeleiding van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen daarom verbeteren. Dat wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

3 minuten geleden
Eerste Kamer stemt voor landelijk vuurwerkverbod

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor het landelijk verbod op consumentenvuurwerk gestemd. Het kabinet wil dat dit ingaat vanaf de jaarwisseling van 2026 naar 2027. Het komende jaar mag dan nog vuurwerk worden afgestoken.

9 minuten geleden
OM eist taakstraffen tegen twee Amelanders in PowNed-zaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de Amelanders Rob K. en Jesse V. De 33-jarige en 24-jarige mannen stonden dinsdag in Leeuwarden terecht voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, bedreiging en dwang in vereniging, waarmee ze bovendien vrije nieuwsgaring belemmerden.

20 minuten geleden
Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

DEN HAAG (ANP) - De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

23 minuten geleden
Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

DEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

37 minuten geleden
35,1 graden in Woensdrecht, eerste zeer hete dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - De temperaturen zijn dinsdag regionaal boven de 35 graden uitgekomen, waarmee de eerste zeer hete dag van het jaar een feit is. In Woensdrecht werd het 35,1 graden, meldt Weeronline. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was in 2022. Naar verwachting stijgt de temperatuur nog verder, tot lokaal mogelijk 38 graden.

46 minuten geleden
Warmste 1 juli sinds begin metingen met 33,2 graden in De Bilt

DE BILT (ANP) - Het is officieel de warmste 1 juli ooit gemeten. Op het hoofdweerstation in De Bilt werd het om 13.10 uur 33,2 graden, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het op 1 juli niet zo warm in De Bilt.

54 minuten geleden