Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen
BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.
EU-landen en hun bondgenoten leidden sinds de Russische invasie al tienduizenden Oekraïense militairen op buiten Oekraïne. Maar er gaan steeds meer stemmen op om trainingen te verplaatsen naar het land zelf. Dat scheelt tijd, geld en gedoe. En dat telt, nu de Oekraïense verdedigingslinies wankelen en het land zo snel mogelijk veel nieuwe rekruten moet klaarstomen.
Nu geven Nederlandse instructeurs nog trainingen in onder meer Duitsland, Polen en Nederland. Maar "we gaan helemaal uit van wat Oekraïne nodig heeft. Zij vechten die oorlog. Dus we moeten ons aanpassen aan hun behoeften."
Artikel 5
Maar "natuurlijk", het sturen van Nederlandse trainers naar Oekraïne "kan een grotere kwetsbaarheid" betekenen. Ze kunnen beschoten en getroffen worden door Rusland, met alle gevolgen van dien. Nederland of een ander getroffen land zou in theorie in oorlog kunnen raken met Rusland. Dat zou weer kunnen uitmonden in een confrontatie tussen de NAVO en Rusland, omdat NAVO-landen hebben beloofd elkaar te verdedigen.
"Als we zo'n verzoek zouden krijgen van Oekraïne, moet dit zwaar meewegen", benadrukt Ollongren. Ze tekent wel aan dat Rusland de bondgenoten van Oekraïne nu ook al bestookt. Met "sabotageacties, hybride dreigingen" bijvoorbeeld. "Dus op zichzelf: ook in andere landen kunnen er dingen gebeuren."
Nog niets concreets
Sommige bondgenoten zijn bang dat het sturen van instructeurs de verstandhouding met Rusland nog verder verslechtert. Maar daarover maakt Nederland zich toch al geen illusies. Het Verenigd Koninkrijk en andere bondgenoten hebben ook al langer trainers in Oekraïne geposteerd.
Er zijn op het ogenblik nog geen concrete plannen voor het sturen van instructeurs naar Oekraïne, zegt Ollongren. Niet in EU-verband, noch voor Nederland zelf. "Het ligt geen van beide nu op tafel."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
7 uur geleden